Ga naar Content
Noord-Holland

Derde verdachte aangehouden voor fatale flatbrand Diemen

25 oktober 2017, 15.05 uur · Aangepast 25 oktober 2017, 15.54 uur
Door: · Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

AMSTERDAM (AT5) De politie heeft gisteren aan het einde van de dag een derde verdachte aangehouden voor de flatbrand in Diemen waarbij deze zomer een dodelijk slachtoffer viel. Het gaat om een 26-jarige Amsterdammer.

De man zit in alle beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Er zitten al twee andere verdachten vast, een 24-jarige man en een 23-jarige vrouw, beide Amsterdammers. 

Lees ook: Vrouw (23) aangehouden voor dodelijke flatbrand in Diemen

Bij de brand, afgelopen 19 juli, kwam de 27-jarige David Swart om het leven. Twee andere bewoonsters van de studentenflat aan de Rode Kruislaan raakten zeer ernstig gewond.

Aanhoudingen
Een dag na de brand werd de 24-jarige verdachte aangehouden en na onderzoek volgde vorige week de aanhouding van de vrouwelijke verdachte. Met de aanhouding van de derde verdachte denkt de recherche de twee mannen te hebben die brand hebben gesticht in de studentenflat.

Lees ook: Politie toont beelden brandstichting Diemen: drie scenario's over motief daders

Vorige week werd in de opsporingsprogramma’s aandacht besteed aan de zaak. Er werden beelden getoond waarop de twee mannen te zien zijn die brand stichten. Dankzij de tv-uitzendingen kwamen er meer dan twintig tips binnen. "Die waren zeer waardevol voor het onderzoek", zegt de politie.  

Het onderzoek naar de brand loopt nog. De vrouwelijke verdachte is op vrijdag 20 oktober in bewaring gesteld voor twee weken. De 24-jarige verdachte staat 1 november op een pro forma-zitting.

Lees ook: Miscommunicatie bij flatbrand Diemen: brandweerleiding wist niet van tweede trappenhuis

Onlangs werd bekend dat er bij het blussen van de brand miscommunicatie ontstond bij de brandweer. Omdat de Officier van Dienst niet wist dat er een tweede trappenhuis in de flat was, werd niet de hele flat ontruimd.

Lees ook: Moeder overleden David over fouten brandweer: "Dit mag nooit meer gebeuren"

De familie van de omgekomen David Swart deed eerder aangifte tegen de brandweer. "Ik wil overbrengen dat het gewoon heel slecht gesteld is met de brandweerzorg en dat we ervan uitgaan dat we veilig wonen in Nederland. Ik dacht ook dat David veilig in die flat woonde en dat blijkt helemaal niet zo te zijn", zei zijn moeder tegen AT5.