Noord-Holland

Rechter veegt bezwaren tegen snelle busbaan Hilversum-Huizen van tafel

25 oktober 2017, 14.11 uur · Aangepast 25 oktober 2017, 18.40 uur

HILVERSUM - HILVERSUM Eigenlijk had 'ie er al moeten liggen, maar door protesten van omwonenden werd de aanleg van de snelle busbaan tussen Hilversum en Huizen flink vertraagd. Nu de Raad van State de bezwaren van tafel heeft geveegd, kan de schop alsnog de grond in.

Na ruim twee decennia discussie over het nut en de noodzaak van de verbinding, zette Provinciale Staten in 2012 het licht voor HOV (Hoogwaardig Openbaar Vervoer) Gooi - zoals het paradepaardje van de provincie is gedoopt - op groen. 

Lees ook: Bewoners blokkeren weg uit protest tegen overlast lingerievrachtwagens

Vanaf 2015 zouden er bussen moeten rijden over het traject, zo was de planning. Daarbij was echter geen rekening gehouden met de bezwaren van omwonenden. Er moeten een tunnel worden gebouwd en wegen worden verlegd om de buslijn te voltooien. Omwonenden vinden dat de gevolgen van de aanleg ten koste gaat van de veiligheid, bereikbaarheid en de natuur.

Daarnaast maken de bewoners van de Liebergerweg in Hilversum zich zorgen over het toenemende hoeveelheid vrachtverkeer in hun straat. De toegangsweg naar het naastgelegen bedrijventerrein zou dichtgaan om ruimte te maken voor de HOV-lijn, waardoor het een stuk drukker gaat worden op de Liebergerweg zelf. 

Teleurgestelde buurtbewoners
De bewoners zijn dan ook allesbehalve blij met de uitspraak. "Dit is zeer teleurstellend", aldus Martin Triebels. "Ik vind dit besluit van de provincie wel erg marginaal. We hebben het gevoel dat onze aangedragen alternatieven genegeerd worden. Onze strijd is dus nog niet gestreden, want we hopen nog steeds het vrachtverkeer te kunnen verminderen op andere manieren."

Lees ook: Heet Hangijzer: "Provincie lijdt aan tunnelvisie rondom busverbinding HOV Gooi"

Uit stukken van de gemeente Hilversum bleek eerder dat de aanleg nu op z'n vroegst in het najaar van 2018 begint. De eerste bussen rijden naar verwachting in 2021 over het traject.