Noord-Holland

NL
V

Nieuw kenteken ambulance oorzaak van weigerend verkeerspaaltje

24 oktober 2017, 19.30 uur · Aangepast 24 oktober 2017, 19.58 uur · Foto: Paula van Swieten

ZAANDAM Het verkeerspaaltje dat zaterdag in het centrum van Zaandam niet omlaag ging toen een ambulance naderde, deed het niet omdat het kenteken van de naderende ambulance niet werd herkend. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt.

De ambulance was onderweg naar een melding van een onwel geworden meneer in een kledingwinkel op de Gedempte Gracht toen de paal dienst weigerde. Normaal gaat een dergelijk verkeerspaaltje, ook wel poller genoemd, vanzelf naar beneden als er hulpdiensten aankomen. Na onderzoek van de gemeente blijkt nu dat het euvel ontstond omdat de poller het kenteken van de ambulance niet herkende. 

Lees ook: Verkeerspaaltje blokkeert ambulance: gemeente doet onderzoek

"De ambulance was nieuw, een week in dienst. De pollers gaan naar beneden voor alle voertuigen waarvan het kenteken bij de gemeente bekend is. Van dit nieuwe voertuig was het kenteken nog niet door de ambulancedienst doorgegeven", schrijft een woordvoerder van een gemeente in een brief aan de raadsleden. 

Omrijden
"Het ambulancepersoneel heeft vervolgens geprobeerd met een Amsterdamse magneetpas de poller te bedienen. Dit werkt in Zaanstad niet", vervolgt hij. In plaats van de intercom bij de paal te gebruiken, is de ambulance via een andere route naar de winkel gereden. De ambulancebroeders waren bang dat blijven wachten tot de poller omlaag ging, langer zou duren dan omrijden.

De woordvoerder geeft in de brief verder aan dat het ambulancepersoneel de meldkamer van de brandweer had kunnen bellen, want de medewerkers daar kunnen pollers op afstand bedienen. "De brandweer maakt hier gebruik van en geeft aan dat dit tot op heden goed functioneert."

Procedures
Tot slot geeft hij aan "de procedures nog eens door te nemen" met de betrokken ambulancedienst en de partij die de intercom bedient. Van andere hulpdiensten heeft hij namelijk niet eerder klachten gekregen over het functioneren van de paaltjes.