Ga naar Content

Verkeerspaaltje blokkeert ambulance: gemeente doet onderzoek

ZAANSTAD De gemeente Zaanstad gaat onderzoek doen naar de poller op de Beatrixbrug in Zaandam. Het beweegbare paaltje ging gisteren niet omlaag toen er een ambulance met loeiende sirenes aankwam.

De ambulance was gisteren op weg naar een spoedgeval in de C&A op de Gedempte Gracht, in de winkel was een oudere meneer onwel geworden.

Normaal zakt de poller naar beneden als er hulpdiensten aankomen. Maar om onduidelijke redenen werkte het systeem gisteren niet. Na een aantal minuten besloot het ambulancepersoneel uiteindelijk een andere weg te nemen. 

Lees ook: Verkeerspaaltje blokkeert route van ambulance met spoed

Paula van Swieten, een winkelier in de buurt, zag het gebeuren en maakte een foto van het voorval. Haar post op Facebook zorgde voor een golf aan kritiek. "En dan zeggen ze elke minuut telt, nou lekker dan zo", schrijft iemand. Een ander wil de verkeerspaaltjes het liefst helemaal niet meer zien. "Ze moeten gewoon de stad uit!"

'Niet de bedoeling'
De gemeente laat in een reactie weten dat dit zeker niet de bedoeling is. "Hulpdiensten moeten er gewoon doorheen kunnen. Het werkt op kentekenherkenning en de ambulance zou ontheffing moeten hebben", aldus woordvoerder Geralt Lammers. 

De gemeente ziet het als 'een serieuze zaak' en gaat onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Vragen
De lokale partij Democratisch Zaanstad heeft inmiddels vragen aan het college voorbereid. De partij wil onder andere weten waarom het systeem niet werkte en of hulpdiensten vaker hinder ondervinden.

 
Foto: Paula van Swieten