Sport

Schaatsers Schouten, Verweij en Blokhuijsen tweede bij mass start

20 oktober 2017, 22.55 uur · Aangepast 21 oktober 2017, 16.27 uur

Pro Shots / Erik Pasman
Pro Shots / Erik Pasman

- HEERENVEEN Irene Schouten, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij bewezen in goede vorm te zijn voor het schaatsseizoen. De drie Noord-Hollandse schaatsers werden tweede in hun heat tijdens de tweede competitiewedstrijd van de mass start.

In ijsstadion Thialf in Heerenveen was het eerst de beurt aan de vrouwen. In de eerste heat won het 18-jarige talent Rachelle van de Griek uit Heiloo de pelotonsprint, achter de twee koplopers. Janneke Ensing, de nummer twee van het Nederlands kampioenschap mass start 2016, won de heat. 

Schouten mist kopgroep
Irene Schouten miste in haar heat de kopgroep. "Daar had ze bij moeten zitten", zei haar coach Jillert Anema. Toch reed Schouten het gat naar de kopgroep dicht. "Daar liet ze haar klasse zien." Uiteindelijk kwam het aan op de sprint. "Dit is mijn sterke punt", zei Schouten. Ze sprintte op de eerste rij, maar de West-Friese werd geklopt door Suzanne Schulting. "Ik kwam slecht uit de laatste bocht. Ik kon nog versnellen, maar het was niet genoeg."

Sterk mannenveld
Bij de mannen stond er eveneens een sterk deelnemersveld. Koen Verweij reed aanvallend in zijn heat. Nadat de Alkmaarder punten wist te pakken in de tussensprints, liet hij zich ook in de massasprint zien. De 1500 meter specialist was in de strijd om de overwinning in duel met topsprinter Gary Hekman. Hekman won de sprint nipt voor Verweij, die liet zien dat hij in vorm is voor het seizoen. 

Blokhuijsen tweede
In de laatste heat bij de mannen stond Jan Blokhuijsen aan de start. De langebaanschaatser uit Zuid-Scharwoude won de sprint van het peloton, voor Jorrit Bergsma. Doordat Willem Hoolwerf alleen vooruit bleef, passeerde Blokhuijsen als tweede de finishlijn. 

Woensdag is er tijdens NH Sport meer aandacht voor de mass start. Dan vertelt Irene Schouten over haar seizoen en de Olympische Winterspelen die zij wil halen.