Start van hoofdcontent

ZAANDAM

nl

"Malafide Zaandamse glazenwassers nemen wijk in Utrecht over"

20 oktober 2017, 20.33 uur · Aangepast 21 oktober 2017, 18.12 uur · Foto: RTV Utrecht

ZAANDAM Een malafide glazenwassersbedrijf uit Zaandam zou sinds enkele maanden actief zijn in een wijk in Utrecht. Bewoners van de Vogelenbuurt kregen afgelopen week waarschuwingsbriefjes over de ondernemers in hun brievenbus.

Volgens RTV Utrecht zou het bedrijf uit Zaandam klanten vertellen dat hun vorige glazenwasser failliet is en dat zij de dienst hebben overgenomen. In de waarschuwingsbrief worden de glazenwassers beschuldigd van intimidatie en bedreiging. 

De glazenwassers zouden van Turkse of Bulgaarse komaf zijn en slecht Nederlands spreken. Ook zouden ze steeds onder een andere naam opereren. Op dit moment werken ze in Utrecht onder de naam Effectief.

Een medewerker van Effectief heeft aan RTV Utrecht laten weten dat het briefje door concurrenten is verspreid. De concurrentie in de stad is volgens hem "keihard" en Effectief zou het doelwit zijn omdat het bedrijf buitenlandse glazenwassers in dienst heeft. Onlangs zou een glazenwasser van Effectief nog zijn geslagen door een concurrent. 

Bang
Een bewoonster van de wijk vertelt aan RTV Utrecht hoe haar ramen ongevraagd werden gewassen en dat de glazenwasser vervolgens zijn geld kwam opeisen. "Hij meldde dat hij onze glazenwasser had gesproken en overeengekomen was dat hij het huis ging overnemen. Hij ging in de deuropening staan en leunde met zijn rug tegen de deurpost. Hij ging gewoon niet weg! Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die wel echt bang voor hem zijn."

Het verhaal wordt bevestigd door glazenwassers uit Utrecht. "Intimidatie in de glazenwasserswereld is van alle tijden", vertelt een van hen. "Maar dat klanten de dupe worden is nieuw." Volgens hem zouden de Zaandamse glazenwassers zelfs actief zijn in Friesland. "Ze hebben steeds een andere naam en trekken door het hele land", vertelt hij. "Ze werken ook zwart, dus prijstechnisch is het lastig om te concurreren." 

De politie heeft nog geen meldingen van intimidatie of bedreiging door glazenwassers gekregen.