Zorgen in de IJmond over Tata: "Pijpen moeten blijven roken, anders wordt het armoe"

BEVERWIJK - Slecht nieuws voor Tata Steel betekent ook: slecht nieuws voor de gehele IJmond. Het bedrijf waar meer dan tien duizend mensen werken domineert de economie in het gebied. Talloze bedrijven zijn namelijk afhankelijk van de staalfabriek.

Bij Tata Steel in IJmuiden verdwijnen mogelijk nog honderden banen extra, bovenop de aangekondigde vierduizend banen die op de tocht staan door de fusie met ThyssenKrupp.

Lees ook: Grote angst voor nog meer banenverlies bij Tata Steel

Co Backer werkte in totaal 44 jaar voor Tata Steel en de voorlopers daarvan. Het nieuws van vandaag gaat hem dan ook erg aan het hart. "Het is een trieste dag voor de IJmond. Als de pijpen van Tata roken gaat het goed hier en nu gaat het steeds minder. Dit nieuws kwam hard aan."

Schoenveter
Veel bedrijven zijn volgens hem direct of indirect afhankelijk van Tata Steel. Backer: "Van schoenveters tot staalconstructies, iedereen eet van Tata Steel. Dit gaan de inwoners van de IJmond voelen."

Als raadslid voor Gemeentebelangen Beverwijk wil hij graag kijken waar hij Tata kan helpen. "Zowel werknemers als Tata zelf, want die horen bij elkaar. Zonder Tata geen werknemers en zonder werknemers geen Tata."

Lees ook: CNV onaangenaam verrast door plannen Tata

Sterven onder de rook
Hij hoopt dat Tata op de lange termijn blijft bestaan. "Ik ben onder de rook geboren en ik wil onder de rook sterven. Maar of dat gaat lukken, daar zet ik mijn vraagtekens bij. Ik vind: de pijpen moeten blijven roken, anders wordt het armoe in de IJmond."

Meer over dit onderwerp:
Zuid-Kennemerland tata steel nieuws
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws