Noord-Holland

NL
V

Pas gerestaureerd kerkorgel vernield door inbrekers: "Grote ramp voor kleine gemeente"

19 oktober 2017, 19.15 uur

ALKMAAR Het orgelhart van restaurateur Erik Winkel huilt bij de aanblik van het vernielde orgel in de Lutherse kerk in Alkmaar. Het instrument raakte zwaar beschadigd toen inbrekers er onlangs in klommen. "Hier word je heel erg verdrietig van."

De inbrekers klommen in de nacht van zaterdag op zondag, na een inbraak in de kosterswoning naast de kerk, in het orgel. Ze dachten dat het een goede verstopplek zou zijn, maar ze werden toch gepakt. De pijpen van het historische orgel raakten echter onherstelbaar beschadigd.

Nooit meer hetzelfde
Erik Winkel kijkt gelaten naar de kromgebogen pijpen. "Ik ben echt zwaar geschokt door wat je hier ziet", vertelt hij aan NH Nieuws. "Het historische materiaal moet vervangen worden. Dan klinkt het orgel wel weer mooi, maar het is niet meer zoals het destijds was."

Het orgel, dat dateert uit 1754, is pas nog gerestaureerd dankzij subsidies en giften van kerkgangers. Kosten voor de nieuwe reparatie zijn maar liefst 35.000 euro. "Dit is een grote ramp voor een kleine gemeente", verzucht een man. 

Lees ook: Klunzige inbrekers vernielen eeuwenoud orgel in kerk

"Het is heel vervelend om opnieuw te gaan zeuren om steun", aldus dominee Yvonne Bos. "Hopelijk willen mensen toch weer helpen en kunnen we hen nadien verrassen met een prachtig concert."

NH Nieuws / Tom Jurriaans