Start van hoofdcontent

BLOEMENDAAL

nl

NH Onderneemt: een revolutionaire stof op Dutch Design Week

21 oktober 2017, 09.00 uur · Aangepast 21 oktober 2017, 10.52 uur

BLOEMENDAAL Bas Froon uit Bloemendaal is innovatief designer. Met zijn zelfgemaakte machine kan hij een bepaalde stof ontwerpen en hij droomt ervan dat in de toekomst een groot aantal producten door zijn werkwijze worden gemaakt. Froon presenteert zijn visie deze week op de Dutch Design Week.

"Je zou het kunnen zien als recyclen", vertel Bas over zijn methode. "Maar het is in principe afval beschouwen als een grondstof."
 
Froon werkt met een stof dat een mengsel is van bioplastic en een vezel. Die vezel kan van alles zijn, van katoen tot wol of polyester. Doordat er plastic in vermengd zit, kan Bas de stof doen smelten, waarna het verhardt. Zijn machine smelt de stof en perst deze samen. Daardoor wordt het stevig.
 
"Dat vermengen is eigenlijk het bijzondere eraan", vertelt Froon over de stof die hij gebruikt. "Door het te vermengen kan ik het ter plaatse smelten. En dan kan ik bepalen dat ik het op een bepaalde plek hard wil hebben, en op een andere plek zacht."
 
Babydrager
Met deze werkwijze heeft Bas als voorbeeld een babydrager ontwikkeld. Het is helemaal van zijn speciale stof gemaakt, zonder bijproducten. Hierdoor is het product duurzamer, volledig biologisch afbreekbaar en makkelijker te recyclen. 
 
Bas presenteert zijn werkwijze deze week op de Dutch Design Week in Eindhoven: "Ik presenteer eigenlijk drie dingen: mijn visie over hoe we in de toekomst moeten produceren, de machine en natuurlijk ook de babydrager."
Foto: Ellen