Ga naar Content
Noord-Holland

Politie toont beelden brandstichting Diemen: drie scenario's over motief daders

18 oktober 2017, 00.24 uur · Aangepast 18 oktober 2017, 00.59 uur
Door: · Foto: Politie.nl

AMSTERDAM (AT5) Er zijn beelden vrijgegeven van de daders die de brand in de studentenflat in Diemen hebben aangestoken. Bij de brand op 19 juli kwam de 27-jarige David Swart om het leven en raakten meerdere mensen gewond. Het Openbaar Ministerie looft een beloning uit van tienduizend euro voor de gouden tip. 

De politie onderzoekt drie verschillende scenario's met betrekking tot het motief van de brandstichting. Het eerste mogelijke motief zou te maken hebben met een conflict in relationele sfeer bij een van de bewoners.

Lees ook: Moeder overleden David over fouten brandweer: 'Dit mag nooit meer gebeuren'

Een andere mogelijkheid is dat er sprake zou zijn van verzekeringsfraude om geld te verdienen. Het derde scenario dat wordt onderzocht is dat de daders na een inbraak de brand hebben aangestoken om hun sporen te wissen. 

Rookontwikkeling
Op de beelden is te zien hoe de mannen rond 4.00 uur 's nachts de flat proberen binnen te komen en meerdere deuren proberen open te breken. Als dit uiteindelijk lukt vindt er een explosie plaats waarbij een deur uit zijn voegen wordt geblazen. 

Lees ook: Dode en zwaargewonde gevonden in ontruimde flat Diemen

Deze deur is er om eventuele brand tegen te houden en door de afwezigheid van de deur ontstaat er een enorme hoeveelheid rook in het pand.  Na de stichting vluchten de mannen over de Rode Kruislaan in de richting van winkelcentrum Diemen.

Signalement
De twee mannen hebben een donkergetinte huidskleur en droegen donkere kleding. De langste van de twee had een groene hoodie, zwart trainingjack, een honkbalpet, zwarte skinny jeans en zwarte schoenen. Hij droeg een linnen draagtas. De ander droeg een zwarte hoodie, ook een basketbalpet en een grijze skinny jeans.

Eén van hen had vermoedelijk een verwonding aan zijn been. Daarnaast verloor één van de mannen zijn basketbalpetje. Deze is van het merk Didato en komt uit een Amsterdamse winkel.  De politie heeft de dag na de brand een 24-jarige verdachte opgepakt. Hij wil niks verklaren maar volgens de politie is dit waarschijnlijk één van de twee mannen.

Foto: Politie.nl