Start van hoofdcontent

SCHIPHOL

nl

Bosbranden Portugal: meerdere piloten klagen over rooklucht bij Schiphol

17 oktober 2017, 18.50 uur · Foto: Shutterstock

SCHIPHOL Niet de brand van gisteren in afvalverwerkingsbedrijf AEB in het Westelijk Havengebied van Amsterdam zorgt voor een hardnekkige rooklucht bij Schiphol, maar de bosbranden in Portugal lijken de stank te veroorzaken. Sinds vannacht klagen meerdere piloten over rooklucht in hun vliegtuigen.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De eerste meldingen van rooklucht in de cabine en cockpit van een toestel kwam gisternacht van twee Transavia-vluchten. Ondanks dat een woordvoerster van Transavia het op de brand in een afvalverwerkingsbedrijf in Amsterdam houdt, lijkt de oorzaak veel verder weg te liggen. De bosbranden in Portugal zouden de stank in de vliegtuigen veroorzaken, waarover piloten ook vandaag nog over klagen.

Lees ook: Toestellen Transavia gehinderd door grote brand Amsterdam

Eurocontrol, een samenwerkingsorganisatie van Europese luchtverkeersleidingen, meldde gisteren al dat er ongebruikelijk veel rookluchtmeldingen waren in het luchtruim van het Verenigd Koninkrijk, veroorzaakt door de bosbranden in het Iberisch Schiereiland en woestijnstof uit de Saraha.

Lees ook: In beeld: Zon kleurt oranje door saharastof en bosbranden

De bosbranden en de woestijnstof zorgen niet alleen voor overlast bij Schiphol, maar ook voor een bijzonder fenomeen. De zon is vandaag veel minder fel dan gisteren en heeft een opmerkelijk oranje gloed die veel Noord-Hollanders opvalt.