Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

In beeld: Zon kleurt oranje door saharastof en bosbranden

17 oktober 2017, 14.30 uur · Aangepast 17 oktober 2017, 18.49 uur · Foto: Hetty van Woudenberg

NOORD-HOLLAND Het zal je misschien wel zijn opgevallen toen je vandaag in de lucht keek. De zon heeft een opmerkelijke oranje gloed en is een stuk minder fel dan gisteren. Het levert bijzondere plaatjes op, maar wat is er nu eigenlijk aan de hand?

NH-weerman Jan Visser kijkt met bijzondere interesse naar het fenomeen, dat gisteren ook al voor een oranje lucht zorgde in Engeland. "Het is een combinatie van sluierbewolking, rook- en asdeeltjes en saharastof", verklaart Visser.

Lees ook: Noord-Hollanders getuige van zonsverduistering in VS: "Spectaculair"

"Die rook- en asdeeltjes zijn afkomstig van de bosbranden in Spanje en Portugal en het saharastof komt mee met orkaan Ophelia." Volgens Visser komt de aanvoer van saharastof wel vaker voor. "Maar de combinatie met die bosbranden, maakt het nu wel heel bijzonder."

Hoe lang de zon zijn mysterieuze uiterlijk blijft behouden is niet helemaal duidelijk. "Nu het ook een beetje is gaan regenen in Spanje en Portugal zullen die deeltjes geen 24 uur meer in de lucht blijven. Het sarahastof is binnen een halve dag weg", zegt Visser. Toch kan het nog wel enkele dagen duren voordat we de zon weer te zien krijgen, zoals we hem kennen. 

Heb jij ook mooie plaatjes van dit natuurfenomeen? Stuur ze dan naar [email protected]