Noord-Holland

Bewoners bedenken plan om katten te redden van verdrinkingsdood

17 oktober 2017, 11.59 uur · Aangepast 17 oktober 2017, 12.13 uur · Foto: Irma van der Lubbe

Whatsapp

HOORN Katteneigenaren in de binnenstad van Hoorn hebben de krachten gebundeld om het grote aantal katten dat verdrinkt in de grachten een halt toe te roepen. Het begon allemaal toen de 12-jarige 'Poes' van Irma van der Lubbe afgelopen december verdronk omdat het dier niet zelfstandig uit de gracht kon komen.

Irma plaatste een bericht op Facebook, waarop veel mensen reageerden die hetzelfde hadden meegemaakt. "Dan realiseer je je pas hoe vaak zoiets gebeurt", zegt Irma tegen NH Nieuws. "Katten die hier in het water vallen, kunnen daar onmogelijk zelf uit komen. Met hun klauwen kunnen ze goed klimmen, maar een stenen wand van een meter hoog maakt ze gewoon kansloos."

Lees ook: Kattentouw moet Hoornse poezen redden van verdrinkingsdood

Roy Drommel van GroenLinks in Hoorn reageerde ook op het bericht en adviseerde Irma om een plan te maken en daarmee naar de gemeente te gaan. "In Kersenboogerd speelde het probleem ook, daar hebben ze touwen aan de kademuren gemaakt zodat katten zelf uit het water kunnen komen." Omdat die oplossing, wegens een beschermd stadsgezicht, in de binnenstad niet mogelijk is, heeft Irma samen met buurtbewoners nu een ander plan in de steigers staan.

Lees ook: Nog steeds geen maatregelen na verdrinking 17 katten in sloot Amsterdam

"We zijn nu bezig met het realiseren van drijvende eilandjes. Een soort houten geraamtes, met worteldoek en gaas waar plantjes op groeien en waar katten makkelijk op kunnen klimmen als ze in het water zijn beland." In samenwerking met een leerwerkbedrijf (die de eilandjes gaan maken) en een school zullen ze het project zelf in de praktijk gaan brengen. Het plan wordt deze week, inclusief begroting, bij de gemeente ingediend.

Nieuwe kat
Irma heeft goede hoop dat de gemeente het plan zal goedkeuren en dat ze snel aan de slag kunnen. "Ik heb zelf inmiddels een nieuwe kat, die sinds kort naar buiten mag, dus ik hoop dat de eilandjes er snel liggen."

Whatsapp