Ga naar Content

Begrijp jij altijd wat je leest? Een op de acht Noord-Hollanders laaggeletterd

NOORD-HOLLAND Laaggeletterdheid in Noord-Holland is nog altijd een groot probleem. In Noord-Holland heeft een op de acht mensen moeite met lezen en schrijven. Dat zijn zo'n 350.000 mensen. In heel Nederland zijn dat zelfs 2,5 miljoen mensen.

Laaggeletterdheid komt pas aan het licht als mensen in de problemen raken doordat ze werkloos raken, in de schulden zitten of gezondheidsproblemen hebben. Het is volgens Lydia de Jong van Stichting Lezen en Schrijven belangrijk dat laaggeletterden niet alleen geholpen worden door bijvoorbeeld schuldhulpverlening, maar ook hun taal- en rekenvaardigheden versterken.

Lees ook: Scholen beginnen boekestafette tegen laaggeletterdheid

De 72-jarige Graddie Jansen is nu verslaafd aan het woordspelletje Wordfeud, maar een paar jaar geleden was dit niet mogelijk. "Als ik een zin las, dan snapte ik niet wat die zin betekende." Vroeger op school had ze al moeite om het bij te houden. Graddie was creatief met haar handen, trouwde al jong met een boekhouder en hoefde haar taalvaardigheid niet verder te ontwikkelen.

Terug in de schoolbanken
Tot haar vijftigste dan. De poppen die ze maakte, wilde ze ook verkopen in het buitenland en daarom besloot ze terug de schoolbanken in te gaan om Nederlands en Engels te leren. Nu is ze taalambassadeur en brengt ze anderen bij dat het niet erg is om terug de schoolbanken in te gaan: "Waarom zou je je ervoor schamen? Ik vind het juist mooi dat mensen hier terecht kunnen, dat moet je alleen maar als een rijkdom zien."

Het Groot Goois Dictee
Vanavond wordt er tijdens Het Groot Goois Dictee in het Raadhuis van Hilversum aandacht gevraagd voor het bestrijden van laaggeletterdheid. Daar wordt bovendien geld opgehaald dat gedoneerd wordt aan projecten die mensen helpen met hun taal- en rekenvaardigheden.

Het dictee wordt tussen 20.00 uur en 22.00 uur in samenwerking met de lokale omroep '6FM' live uitgezonden op onze online kanalen en op tv.