Purmerender heeft grootse plannen met openbare voorraadkasten: "Liefst door heel Nederland"

HOOFDDORP - Het is vandaag Wereldvoedseldag! Onder het motto 'Niet verspillen, maar delen' opent René Verhoogt uit Purmerend de ene na de andere openbare voorraadkast in Noord-Holland.

Het begon allemaal in januari, toen René een kastje neerzette in zijn eigen tuin. Het doel: voedselverspilling tegengaan. "We gooien met z'n allen veel te veel eten weg. Hier kunnen mensen het delen of ruilen met iemand anders."

De buren keken wel even raar op. Verhoogt: "Ik kreeg reacties als: waarom zet jij je boodschappen in de tuin? Is dat een konijnenhok?" 

Hongerige dief
Ook werd hij gewaarschuwd voor vandalisme. "Dat kan natuurlijk gebeuren, maar ik heb nog nooit een pot appelmoes op de grond aangetroffen. En als een dief alles meeneemt, dan heeft hij het vast hard nodig. Het startkapitaal van het eten was tien euro; die schade is te overzien."

Lees ook: Purmerender wil wereld verbeteren met openbare voedselkast: "Als je iets over hebt, stop je het erin"

Nu het kastje zo'n groot succes is, wil Verhoogt uitbreiden naar zes SoGoed-winkeltjes, zoals hij ze zelf noemt, inclusief een mobiele winkel op de fiets.

Donaties
Donderdag opent een winkeltje in Zaandam en vandaag was NH bij de opening bij een kerk in Hoofddorp. Terwijl het kastje geplaatst wordt, stromen de donaties al binnen. "Ik gebruik het toch niet, dus ik maak graag een ander blij," aldus een voorbijganger.

Voor René Verhoogt, die de stichting SoGoed oprichtte, is dit nog maar het begin. "Ik zou het liefst zien dat de winkeltjes door heel Nederland staan. En bijvoorbeeld ook met andere dingen, zoals toiletartikelen of schoolspullen." 

Little Free Pantries
Het concept van de winkeltjes is gebaseerd op de Little Free Pantries uit Amerika, waar de ruilkasten oorspronkelijk gevuld zijn met boeken.

Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws