Ga naar Content

Leerlingen 'Kanzklas' nu officieel leerplichtig: "Eindelijk erkenning!"

HEERHUGOWAARD Kinderen met een meervoudige handicap op een reguliere basisschool. Op de Montessorischool in Heerhugowaard is het al twee jaar de normaalste zaak van de wereld. Toch is vandaag een bijzondere dag. Na een lange strijd van de initiatiefnemers, vallen ze nu officieel onder de leerplicht.

Marieke Bol en Christiaan Kwint begonnen de Kanzklas - een combinatie van zorg en onderwijs - voor hun gehandicapte zoon Kamil. "Eindelijk erkenning! Het is een heel bijzondere dag", reageert Marieke. Voorheen werd de klas gefinancierd uit zorggeld, maar dat is verleden tijd. 

Terwijl de kinderen van de Kanzklas voorheen naar een dagbesteding of speciale school gingen, zitten ze nu op een reguliere basisschool. Hét doel van de initiatiefnemers. "Want ook kinderen die extra zorg nodig hebben, hebben recht op onderwijs", aldus Marieke.

Eigen lokaal
De Kanzklas-leerlingen hebben een eigen lokaal in de school en werken daar aan hun eigen doelen. "Sommige kinderen kunnen niet of bijna niet spreken, maar ze snappen veel", legt Marieke uit. "We werken aan hun zelfredzaamheid en proberen hun woordenschat of kennis te vergroten. Zo wordt ook hun wereld vergroot."

De kinderen uit de Kanzklas spelen met de andere kinderen van de school in de pauze, ze werken soms bij elkaar in de klas en ook met gym doen de leerlingen bij de andere klassen mee. "We zien dat de kinderen al veel geleerd hebben van elkaar", aldus Marieke. "Je ziet ook vriendschappen ontstaan."

De Kanzklas in Heerhugowaard is van de twintig in Nederland de eerste die onder de leerplicht valt. Marieke hoopt dat er meer van dit soort klassen komen.

Foto: NH Nieuws / Eline Boshuizen