Ga naar Content

De uitputtingsslag die Amsterdam Marathon heet: "Elke vijf kilometer een spons"

AMSTERDAM Waar de Amsterdam Marathon doorgaans wordt gelopen bij een temperatuur van zo'n 15 graden, was dat dit jaar wel anders. Het werd een van de warmste edities ooit, waardoor het uithoudingsvermogen van de lopers extra op de proef werd gesteld.

"Het was warm onderweg, maar ik heb lekker gelopen", zegt een gefinishte deelnemer nadat hij verkoeling heeft gezocht onder een tuinslang. Ook onderweg was het zaak om regelmatig verkoeling te zoeken.

Lees ook: Duizenden lopers in actie tijdens Amsterdam Marathon

"Er werden overal sponzen gegeven, dus bij elke vijf kilometer pakte in een spons en die gooide ik pas bij de volgende post weer weg", zegt hij. "En goed blijven drinken en je niet te druk maken."

Spieren loswrikken
'Hier alleen in geval van nood', luidt de ietwat dramatische tekst op een van de partytenten in het Olympisch Stadion waar masseurs spieren staan los te wrikken.

"De mensen die hier komen kunnen echt niet meer lopen", vertelt een masseur aan NH Nieuws. "Vaak zijn dat de mensen die op een verjaardag zeggen dat zij marathon wel even gaan lopen." 

Oververhitting
Het warme weer zorgde vergeleken met afgelopen edities ook voor meer gevallen van oververhitting. In totaal zijn 19 lopers om die reden door ambulancepersoneel behandeld, schrijft AT5.

Lees ook: Hij doet het! Edwin de Vries onder 2.20 in Amsterdam Marathon

"Het is veel werk, maar het is beheersbaar", vertelt Simon Visser van de Ambulance Amsterdam. Voor een enkele loper was het kantje boord. "Er kwam iemand binnen die al 39 graden koorts had. Dan moet het niet verder oplopen, want dan wordt het gevaarlijk."  

Video #172212