Noord-Holland

NL
V

Pleidooi voor legale wietteelt: "Wietolie is mijn medicijn"

15 oktober 2017, 15.50 uur · Aangepast 15 oktober 2017, 17.36 uur

DIRKSHORN Gewoon thuis je eigen wiet telen, legaal. Het is nog ver weg, maar de gemeente Schagen is druk op zoek naar mogelijkheden. De gemeente heeft zich aangemeld voor de proef van het nieuwe kabinet Rutte met gedoogde wietteelt.

Schagen onderzoekt ook het medicinale gebruik van wiet. De grote wens van Marjon Klaver uit Dirkshorn gaat daar daamee nog niet in vervulling. Zij wil zelf wiet kunnen telen als medicijn: "Onbegrijpelijk dat de overheid niets doet met een product dat al duizenden jaren wordt gebruikt."

Ze zweert bij het gebruik van wietolie. Als middel tegen jarenlange epilepsie, maar ook om de gevolgen van borstkanker die ze een paar jaar geleden kreeg.

"Alle medicatie die ik tot nu heb gehad, hebben me verzwakt en wietolie helpt. Tot een jaar geleden was ik tien dagen per maand kwijt door epilepsie of met slaap. Met één druppel wietolie kon ik plotseling mijn ogen weer bewegen."  

Strafbaar
Afgelopen jaar heeft Marjon een pleidooi gehouden voor de gemeenteraad van Schagen om zelf wietplanten te kunnen telen voor medicinaal gebruik.

Ze is nu ruim 500 euro per maand kwijt aan olie, terwijl ze het zelf voor een fractie van die kosten kan maken. "Maar ik ben strafbaar als ik thuis wietplanten teel, terwijl ik mezelf gezond probeer te houden. Onbegrijpelijk."

Neurologen
Hoop gloort, want het nieuwe kabinet Rutte wil een proef met beperkte legale teelt van wiet en de gemeenteraad van Schagen staat unaniem achter Marjon Klaver en haar wens om thuis wiet voor medicinaal gebruik te telen.

De gemeente is in gesprek met neurologen om de werking van wietolie grondig te onderzoeken.

Jurgen van den Bos / NH