Wethouder Zaanstad loopt geblinddoekt over straat voor Dag van de Witte Stok

ZAANDAM - 'Stop voor de Witte Stok!'. Met die slogan vragen blinden en slechtzienden aandacht voor hun veiligheid in het verkeer. Wethouder Verschuren van Zaanstad nam de proef op de som en ging geblinddoekt over straat.

"Het is heel vreemd, ik moet me echt concentreren. En ik loop de hele tijd tegen mensen aan," aldus Verschuren. Op 15 oktober is het Internationale Dag van de Witte Stok, maar omdat het in 2017 op een zondag valt, vieren we het dit jaar op 13 oktober.

In Zaandam kunnen bewoners op straat oefenen met een taststok en een slecht-zicht-bril of masker op. "Mensen moeten het met ogen dicht beleven om te weten hoe het voelt om blind te zijn", zegt Zaandammer Jaap Kwast, die een paar jaar geleden plotseling blind werd. 

Auto's rijden door
Vooral met oversteken gaat het nog wel eens mis in het verkeer. "Dan wachten de auto's van links, maar die van rechts rijden hard door", zegt Annemarie de Hoogt van de Oogvereniging. Voor wethouder Verschuren is het echt even wennen. "Ik kom hier dagelijks, maar ben mijn hele oriëntatie kwijt." 

Geleiderail stopt
Ook ziet hij verbeterpunten in Zaandam. "De geleiderail stopte bij de ingang van het station. Pas een paar meter verder liep hij weer door." Met taststok, geleidehond en buttons geven blinden en slechtzienden aan dat het verkeer rekening met ze moet houden. Bert Deege van de Oogvereniging: "De slogan is: als wij u niet goed kunnen zien, dan láten wij ons zien."

 

Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws