Egels in de problemen: topdrukte bij dierenopvang in Amsterdam

AMSTERDAM - Het gaat momenteel niet best met de egel. Het slechte weer, harde regen en tekort aan voedsel maken het de diertjes en de jonkies moeilijk in deze tijd van het jaar. Bij dierenopvang De Toevlucht in Amsterdam heerst dan ook topdrukte.

Bij de opvang wordt momenteel hard gewerkt om alle binnengekomen egels te behandelen. Soms zijn ze gewond door netten of grasmaaiers, maar meestal worden ze opgevangen vanwege een tekort aan voedsel of aanhoudend slecht weer. Door de regen lopen nestjes onder water of worden de egels zo kletsnat dat ze onderkoeld raken. Vooral in deze tijd van het jaar is het aanzienlijk drukker: op sommige dagen komen er wel 10 egels per dag binnen. 

Jonge egels
Er zitten ook veel jonge egels tussen. Vanaf vier weken oud gaan ze met hun moeder op stap om voedsel te zoeken, en daar gaat het vaak mis, zegt dierenverzorgster Roxina van Eck. "Ze lopen in een rijtje achter hun moeder aan. De kleine egeltjes vertrouwen veel op hun reukvermogen, en dan vangen ze wel eens het spoor op van een klein spinnetje of slakje. Dat gaan ze dan volgen en zo raken ze hun moeder kwijt."

Roxina werkt voor de dierenopvang en heeft zich gespecialiseerd in egels. Zo weet ze precies welke behandelingen ze moet toepassen voor een breed scala aan ziektes en problemen. "Als ze bij ons terecht komen worden ze eerst in de couveuse gelegd. Vaak komen ze binnen, vermagerd, onder de parasieten en wondjes met maden. Het vergt veel tijd om ze schoon te krijgen en op te knappen. Maar dat gaat gelukkig vaak goed waardoor ze op termijn weer uitgezet kunnen worden in het wild."

Beschutting
De egel heeft het niet makkelijk. Het diertje leeft het liefst beschut tussen de struiken en bladeren, maar veel tuinen zijn daar tegenwoordig niet op ingericht. Door planten wat langer te laten groeien en doorgangetjes te maken, kan je de egel al helpen. Maar ook door een beetje bij te voederen. Melk is trouwens een slecht idee: door de lactose krijgen de egels last van diaree en dat kan zelfs fataal zijn.

Meer over dit onderwerp:
Amsterdam e.o. dieren egels
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws