Primeur voor Hilversum: Voor het eerst een elektrisch vliegtuig te zien in Nederland

HILVERSUM - Een primeur vandaag op vliegveld Hilversum. Daar was voor het eerst in Nederland een elektrisch vliegtuig te zien. Het is de Pipistrel Alpha Electro, een tweezitsvliegtuig dat over een paar jaar in Hilversum gebruikt gaat worden voor vliegopleidingen.

Het toestel is gebouwd in Slovenië en heeft een maximum snelheid van 200 kilometer per uur. Er kan ongeveer anderhalf uur mee gevlogen worden voordat de accu leeg is. Dat is bijzonder omdat met andere elektrische vliegtuigjes tot nu toe slechts zo'n tien tot vijftien minuten gevlogen kan worden, vertelt Jaap-Jan Ferweda, directeur bij importeur iFly.

Lees ook: NH Airtime: Trainen in 's werelds enige Dakota DC-3-simulator

Volgens Ferwede kunnen vliegers binnen enkele jaren een basisvliegopleiding doen met het toestel. "De verwachting is dat hiermee een nieuwe generatie vliegers wordt aangetrokken die stil en duurzaam wil gaan vliegen", aldus Ferweda. Om dit voor elkaar te krijgen is iFly een samenwerking aangegaan met Vliegschool Hilversum.

De Pipistrel Alpha Electro moet nog gecertificeerd worden in de Europese Unie. Momenteel vliegt het toestel alleen nog in Zwitserland waar elektrisch vliegen al is toegestaan. Het bezoek van het elektrische vliegtuig valt samen met het hi-tech event 'Science for Humanity' in Soesterberg komend weekend.

Meer over dit onderwerp:
Het Gooi
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws