Consumentenbond trekt eerdere waarschuwing voor 'gifschuim' in matrassen in

NOORD-HOLLAND - De Consumentenbond heeft een eerder afgegeven waarschuwing voor gifstoffen in matrassen ingetrokken. Dat gebeurde na overleg met het Duitse chemieconcern BASF, een van de leveranciers van de grondstoffen van schuimvulling.

Eerder op de dag waarschuwde de Consumentenbond mensen die onlangs een nieuw matras hebben aanschaft. Door een productiefout bij BASF zou er ruim een maand lang een gifstof zijn terechtgekomen in schuimvulling waarmee onder meer matrassen worden gevuld. 

Na de ontdekking legden matrasfabrikanten binnen en buiten Duitsland hun productie onmiddellijk stil. In Nederland adviseerde de Consumentenbond mensen die onlangs een nieuw matras geleverd kregen zich bij hun leverancier te melden. 

Dichloorbenzeen

Door de productiefout bij BASF zouden er veel te hoge concentraties van de gifstof dichloorbenzeen in het schuim zijn terechtgekomen.  Dichloorbenzeen is schadelijk is voor de huid, ogen en luchtwegen en veroorzaakt mogelijk kanker.

Inmiddels heeft BASF aan de Consumentenbond  laten weten dat de lage concentraties geen gevaar voor de volksgezondheid vormen. "Wij kunnen niet zeggen of dat wel of niet zo is'', aldus een woordvoerster van de Consumentenbond. Of zij zelf ook onderzoek gaan doen, is nog niet bekend. 

Meer over dit onderwerp:
noord-holland nieuws
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws