Amsterdam neemt afscheid van zijn burgemeester

AMSTERDAM - Amsterdam nam vandaag afscheid van zijn geliefde burgemeester Eberhard van der Laan. Tussen 10.00 uur en 20.00 uur liepen mensen in het Koninklijk Concertgebouw langs de kist om hem een laatste groet te brengen.

Tijdens het publieke afscheid hielden Amsterdammers afwisselend in tweetallen de wacht bij zijn kist in het Koninklijk Concertgebouw. Zo was er een erewacht van Amsterdamse veteranen, de politie, daklozen, gemeentehandhavers en 'nachtvlinders' Dolly Bellefleur en Jennifer Hopelezz.

Kist
De kist met het lichaam van Eberhard van der Laan kwam om 8.30 uur aan bij het Koninklijk Concertgebouw. Aan de gevel van het gebouw hingen twee Amsterdamse vlaggen halfstok en prijkte de tekst "Zorg goed voor de stad en voor elkaar, Eberhard van der Laan 1955-2017".

Tekst loopt verder onder foto's.

 

Lange rij
Vanwege de grote belangstelling stonden sommigen een uur in de rij voor het Koninklijk Concertgebouw. Daar konden mensen langs de kist van Van der Laan lopen en condoleances achterlaten. Steunbetuigingen werden na de begrafenis aangeboden aan de familie van de burgemeester.

Tekst loopt verder onder video en foto.

 

Bloemen en foto's
Mensen in de rij hadden bloemen en foto's bij zich. "Het voelt als mijn plicht om afscheid te nemen van Van der Laan, het moet gewoon, ik wil het", vertelt een man aan NH Nieuws. "Ik heb geen persoonlijk contact met hem gehad, maar hij was goed voor de stad, lief voor de stad. Hij deed heel veel voor armen, ging arme wijken in, kwam bij buurtcentra."

Tekst loopt verder onder foto's.

 

Lees ook: Vlaggen in heel Nederland halfstok voor afscheid Van der Laan

Veteranen
Twee veteranen vertellen aan AT5 dat de burgemeester veel voor hen heeft gedaan. "We moesten een nieuwe locatie voor ons ontmoetingscentrum hebben en dat heeft hij voor ons verzorgd. En hij heeft het ook geopend. En de Veteranendag in Amsterdam, wat we samen altijd organiseerden. Het was gewoon een geweldige man."

Tekst gaat verder onder video.

 

 Lees ook: Openbaar vervoer in Amsterdam minuut stil bij herdenking Van der Laan

Van der Laan stierf vorige week donderdag aan de gevolgen van longkanker. Morgen is er een afscheidsdienst voor genodigden, eveneens in het Concertgebouw. Daarna wordt hij in besloten kring begraven.

De brandweerauto's en politievoertuigen in Amsterdam zijn vandaag en morgen voorzien van een rouwlint.

Meer over dit onderwerp:
Amsterdam e.o. eberhard van der laan
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws