Ga naar Content
Noord-Holland

Voorkom een ongeluk of boete: tips om offline te zijn tijdens het rijden

12 oktober 2017, 18.06 uur · Aangepast 12 oktober 2017, 19.05 uur
Door: · Foto: ANP

NOORD-HOLLAND Voor veel mensen blijkt het lastig om hun telefoon tijdens het rijden aan de kant te gooien. In de afgelopen dagen werden bij verschillende verkeerscontroles, verspreid door Noord-Holland, namelijk tientallen bestuurders bekeurd voor het gebruik van een smartphone. Ronald Faas weet hoe het beter kan.

Lees ook: Steeds meer ongelukken op Noord-Hollandse wegen

De Amsterdammer was zelf tot verkort verslaafd aan zijn smartphone. Afgelopen zomer bedacht hij dat de knop echt om moest, voordat hij zelf een ongeluk zou veroorzaken. Hij lanceerde de website ikrijdzondersmartphone.com. Hier stimuleert hij anderen om hun telefoon te laten liggen als je in de auto zit.

Faas weet hoe moeilijk het kan zijn en geeft lezers daarom een aantal handige tips mee: 

  • Dek je telefoon af tijdens het rijden, zodat je 'm niet zit en minder snel in de verleiding komt.

  • Maak er een wedstrijd van met jezelf: elke rit 'zonder' smartphone is een winstpunt. 

  • 'Ik heb hem nodig voor de navigatie!' is geen excuus. Gebruik gewoon een los navigatiesysteem, zoals TomTom. Bovendien zit er tegenwoordig bij de meeste auto's al navigatie ingebouwd.

  • Geen los navigatiesysteem? Download een speciale app, waarbij meldingen geblokkeerd worden, maar je navigatie blijft werken. Verzekeringsmaatschappij ASR heeft bijvoorbeeld de 'Rij Veilig'-app en Interpolis heeft 'Automodus'.

  • In de laatste update van Apple kan je een speciale 'niet-storen'-functie aanzetten. Je telefoon blokkeert dan bij een bepaalde snelheid. Ook kan je bij deze functie je navigatie gewoon gebruiken, maar meldingen worden geblokkeerd.

  • En de laatste tip: de SafeDrivePod. Dit apparaatje bevestig je in je auto en is gekoppeld aan je telefoon. Zodra je gaat rijden, wordt je telefoon geblokkeerd. 
  •  Lees ook: NH Peilt: Automobilist blijft appen