Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Castricummers fel gekant tegen zwembad in hun woonwijk: ''Ik ben mijn hele uitzicht kwijt''

12 oktober 2017, 17.54 uur · Aangepast 12 oktober 2017, 18.57 uur

CASTRICUM Commotie rondom een nieuw te bouwen zwembad in Castricum. Het oude zwembad is hoognodig aan vervanging toe en een van de mogelijke plekken voor nieuwbouw is een park tegenover een woonwijk. Bewoners zijn daar faliekant tegen. ''Als dit plan doorgaat kijken we zometeen tegen een betonnen kolos aan. Je moet er niet aan denken.''

Ze zijn niet tegen een zwembad. Het gaat bewoners van de wijk Noord-End in Castricum vooral om de plek. De gemeente Castricum heeft drie locaties op het oog. Een van de mogelijke plekken is de Pegasus vijver. Bewoners zien dat idee niet zitten. "We hebben hier al best veel geluidsoverlast van de sporthal, de voetbalvelden en het jongerencentrum. We hebben onze portie wel gehad", aldus bewoner Els Settels.

Onderhoud
Het huidige zwembad De Witte Brug is hoognodig aan vervanging toe. Het zwembad uit 1973 voldoet niet meer aan de eisen van de huidige tijd. "De kosten voor het onderhoud lopen echt uit de hand", vertelt beheerder Herman Rijsdijk. "Tussen nu en 2020 hebben we een miljoen euro nodig. Dan kun je beter een nieuw zwembad bouwen." 

Tijdens een drukbezochte informatieavond werd duidelijk dat veel bewoners in de omliggende wijk de plannen niet zien zitten. Volgens wethouder Rob Schijf worden die geluiden niet genegeerd. "We moeten goed luisteren naar de bewoners en ik denk ook dat het onverstandig is om op deze plek een zwembad te bouwen. Maar uiteindelijk ligt het besluit bij de raad."

NH/Tom Jurriaans