Butter in dienst van Nageeye bij Amsterdam Marathon

AMSTERDAM - Abdi Nageeye wil zondag bij de Amsterdam Marathon voor het eerst een tijd onder de 2 uur en 9 minuten lopen. Om dat doel te bereiken, krijgt hij steun van de hazen Michel Butter en Khalid Choukoud.

Nageeye zal 'op zeker' de Nederlandse titel veroveren. Van concurrentie is geen sprake, doordat de ander Nederlandse marathonlopers andere keuzes hebben gemaakt dan in Amsterdam de strijd aan te gaan voor het NK. "Een tijd van 2.08.40 of 2.08.50 zou super zijn", vertelde Nageey donderdag in Het Proeflokaal in Amsterdam. Het Nederlands record van Kamiel Maase (2.08.21) is nu waarschijnlijk nog te hoog gegrepen.

Verbetering parcoursrecord
De strijd om de eindzege in de 42e editie van de Amsterdam Marathon wordt ongetwijfeld weer een Afrikaanse aangelegenheid. Op papier heeft de Ethiopiër Tesfaye Abera de snelste tijd achter zijn naam staan (2.04.24), maar of hij fysiek in staat is zondag zo hard te lopen, is niet duidelijk. Amos Kipruto uit Kenia (2.05.54) lijkt meer kans te maken met drievoudig winnaar in Amsterdam Wilson Chebet (2.05.27) als outsider. De toplopers gaan weg op een tijd van 2.05.20, een verbetering van het parcoursrecord.

NK-zilver
Als Edwin de Vries de 42,195 kilometer goed verteerd, zou de zilveren medaille van het NK kunnen grijpen. De atleet van Team Distance Runnerskrijgt in het tweede deel van de race steun van ploeggenoot Butter die terugzakt en hem zal gaan hazen. De Vries hoopt een tijd beneden de 2 uur en 20 minuten te kunnen lopen. Butter loopt geen hele marathon omdat hij begin november in New York aan de start staat. 

Lees ook: Geen vrees voor de meedogenloze marathon bij debuterende Edwin de Vries

Bij de vrouwen zijn Tadelech Bekele en Caroline Rotich met persoonlijke toptijden van 2.23 de te kloppen atleten. Voor de Nederlandse titelstrijd is Inge de Jong de belangrijkste kandidaat. De TDR-atlete mikt op een tijd beneden de 2 uur en 40 minuten.

NH Sport zendt de Amsterdam Marathon zondag vanaf 9.10 uur rechtstreeks op tv uit. Het startschot klinkt om 9.30 uur.   

 

Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws