Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

Bewoners Ronde Hoep zijn vele fietsers beu: "Het is hier geen wielerbaan"

11 oktober 2017, 21.16 uur

OUDERKERK AAN DE AMSTEL Het rondje Ronde Hoep is populair bij veel wielrenners. De prachtige polder ligt vlakbij Amsterdam en heeft een ideale lengte voor een lekkere fietstocht. Maar de bewoners trekken aan de bel, want de vele fietsers zorgen voor overlast en levensgevaarlijke situaties.

Afgelopen zondag botste een 64-jarige wielrenner frontaal op een tegemoetkomende auto op de Rondehoep West. Hij overleefde de klap niet. Het is een vreselijk ongeluk, maar volgens de bewoners zat dit er al langer aan te komen. 

Lees ook: Wielrenner overleden na aanrijding Ouderkerk aan de Amstel

Volgens de bewoners zijn het vooral de groepen die voor de meeste problemen zorgen. "Ze zijn verbaal ook heel erg aanwezig, want ze worden gehinderd in hun sport", legt Kees Nieuwendijk van camping Aemestellehoeve uit. "Je komt er soms niet langs als ze naast elkaar fietsen, want het is hier zo smal."

Ook paardenhouder Sjors Zeinstra ergert zich aan de manier waarop de fietsers zich gedragen. "Sommigen spugen zelfs op je voorraam of geven een klap op je dak als het allemaal maar net goed gaat", vertelt hij aan NH Nieuws.

Onoverzichtelijk
Het is vooral tegen de avond en in het weekend dat de Ronde Hoep verandert in een heuse wielerbaan. De weg is mooi maar smal. Veel bochten zijn onoverzichtelijk, dus een ongeluk zit in een klein hoekje. "Als je op een racefiets met ruim 40 kilometer per uur de bocht door komt, dan kan je dat niet ontwijken als er opeens een tractor of een vrachtwagen voor je neus staat", zegt Zeinstra.

De oplossing voor het probleem is volgens de bewoners niet zo makkelijk. De weg verbreden is een gigantische operatie. De snelheid zou wel een stuk lager kunnen. Er mag nu 80 kilometer per uur gereden worden, dat kan minder. 

Gedragsverandering
En er zouden waarschuwingsborden geplaatst moeten worden, die fietsers attenderen op het gevaar. Maar volgens Nieuwendijk moet er ook een gedragsverandering plaatsvinden: "De Ronde Hoep is gewoon niet geschikt voor mensen die hier een tijdrit willen rijden!"