Eerste deel Westfrisiaweg open, maar ook miljoenentekort

ZWAAG - Na veertig jaar praten wordt een deel van de Westfrisiaweg eindelijk in gebruik genomen. Aankomende zaterdag gaat in delen het stuk tussen Zwaag en de A7 open voor het verkeer. Toch zijn er ook zorgen. Zo dreigt er een miljoenentekort.

Feestelijk werd vandaag symbolisch een paal geslagen door gedeputeerde Elisabeth Post. "Er is veertig jaar over gepraat, en het is het grootste infrastructuurproject van de provincie. Dan is dit toch wel een heel bijzonder moment."

10 miljoen euro tekort dreigt
Toch zijn er opnieuw problemen rond de weg tussen Enkhuizen en Alkmaar. Eerst liep het project een jaar vertraging op, mede door een slepende ruzie tussen aannemer Heijmans en de provincie. En nu is er door tegevallende inkomsten vanuit het rijk en de provincie een tekort van 25 miljoen euro. Een deel kan nog worden opgevangen, maar uit een tussentijds rapport blijkt dat een tekort van 10 miljoen euro dreigt.

"Het is heel ernstig dat we als provincie miljoenen moeten bijleggen. Dat is zorgelijk en kenmerkend voor veel projecten in de provincie", zegt SP-statenlid Wim Hoogervorst. In februari zei de gedeputeerde voor de camera van NH Nieuws nog dat ze niet om meer geld zou vragen aan Provinciale Staten. Maar daar lijkt het nu wel op. "Het is niet zo dat het project duurder wordt, maar de inkomsten vallen tegen. Ik weet niet hoe hoog dat bedrag gaat uitpakken. Maar als ik dat weet, dan kom ik met een voorstel richting Provinciale Staten", aldus Post.

'Weg eind 2018 open niet haalbaar'
Hoogervorst vreest dat het alleen nog maar duurder wordt. "We zien het tekort de afgelopen tijd alleen maar oplopen. Het is nog lang niet klaar, dus we houden ons hart vast." Ook heeft hij twijfels over de datum waarop de weg in z'n geheel open moeten gaan. "Dat is nu nog eind 2018. Maar er moet nog heel veel gebeuren. Ik hoop dat het lukt, maar heb er m'n vraagtekens bij."

De aannemer en ook de gedeputeerde zijn daarover aanmerkelijk positiever. "Als het aan mij ligt gaan we dat halen. Ik ga er vanuit dat we de weg conform de afspraken in 2018 openstellen", aldus Post. Projectmanager van Heijmans, Otto van Lookeren Campagne, gooit daar nog een schepje bovenop. "Het gaat lukken, zo simpel is. Mensen hoeven niet te twijfelen. Het gaat gewoon lukken eind 2018."

Meer over dit onderwerp:
West-Friesland westfrisiaweg n23
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws