Historisch moment in Westfries Museum: gestolen schilderijen weer te zien

HOORN - Directeur Ad Geerdink van het Westfries Museum had het bijna niet durven dromen: enkele van zijn gestolen schilderijen zijn weer in volle glorie in zijn museum te zien.

Met de grootst mogelijke voorzichtigheid werden de doeken uitgepakt. Als eerste Keukenstuk en Boerenbruiloft. De twee doeken die bij de diefstal in 2005 uit hun lijsten waren gehaald en al die tijd opgerold in een oude, vieze sprei in Oekraïne hebben gelegen. Een jaar lang heeft restaurator Ronald de Jager nodig gehad om de, in totaal vijf teruggevonden doeken, te herstellen.  

Lees ook: Restaureren gestolen schilderijen Westfries Museum flinke klus: "Ik had er een hard hoofd in"

Afgelopen maandagmiddag zag Ad Geerdink de schilderijen zelf voor het eerst in volle glorie terug op de plek waar ze thuishoren: het Westfries Museum. Een historisch moment. "Ze zijn weer thuis. Zo voelt het. We hebben toch heel lang naar dit moment uitgekeken. En moet je zien hoe prachtig. Wat een knap werk hebben de restaurator en lijstenmaker verzet."

Lees ook: Vier geroofde schilderijen Westfries Museum teruggevonden in Oekraïne

Geerdink dacht lang dat hij het nooit meer mee zou maken de gestolen werken terug te zien. "Maar je weet ook bij kunstdiefstal dat het vaak een kwestie van tijd is en van constant blijven opletten. Op een gegeven moment werd het steeds concreter. Vanaf 2015 nam de hoop toe dat we een aantal schilderijen terug zouden krijgen."

Beter dan voor de roof 
Boerenbruiloft en Keukenstuk zien er na de restauratie zelfs beter aan toe dan voor de roof, stelt de restaurator. "Ik durf bijna te zeggen dat ze nu nog mooier zijn."

In totaal 19 schilderijen en tientallen zilverwerken zijn nog zoek na de inbraak in 2005. "Er zijn er nu vijf terug, waarvan veel mensen hebben gezegd dat we die nooit meer terug zouden zien, dus het kan. We blijven het proberen."

 

 

Meer over dit onderwerp:
West-Friesland hoorn schilderijen kunstroof
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws