NH Peilt: 'Eén blikje frisdrank per dag verhoogt kans op diabetes met 20 procent'

NOORD-HOLLAND - Van pastasaus tot kant-en-klaar soep en oploskoffie, in veel producten zit suiker. Dat moet veranderen, vindt het Diabetesfonds. Let jij op suiker als je boodschappen doet?

Loze beloftes
Ondanks beloftes van de industrie is de hoeveelheid suiker in producten de afgelopen jaren niet minder geworden, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM en de NVWA. Voor Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds, is de maat vol: '50% van de mensen in ons land heeft overgewicht, met een verhoogde kans op diabetes type 2 en alle consequenties van dien. Meer dan 1 miljoen Nederlanders heeft inmiddels diabetes type 2. Elke week komen en 1100 nieuwe patiënten met suikerziekte bij.'

Halve maatregelen
Consumenten willen wel gezonder eten, maar weten niet hoe. Misleidende verpakkingen en verwarrende etiketten maken de gezonde keuze complex en niet vanzelfsprekend. 'De consument staat er alleen voor en komt niet verder dan halve maatregelen, zoals de schappen met zoete snacks vermijden, toetjes delen of sap aanlengen met water', zegt Dessing, die vindt dat de industrie en supermarkten met hele oplossingen moeten komen.

Online petitie
Het Diabetes Fonds heeft een petitie online gezet. De petitie dient als signaal tegen het huidige ongezonde en suikerrijke aanbod en moet de industrie dwingen om versneld actie te ondernemen. Blikje fris Een ander doel van de campagne is om de consument bewuster te maken van de zoete verleidingen in de schappen van de supermarkt, op het station en bij de benzinepomp en de gevolgen van een te hoge suikerinname. Eén op de drie Nederlanders krijgt diabetes type 2. Hiervan is suiker een flinke veroorzaker. Zo verhoogt het elke dag drinken van een blikje frisdrank het risico op diabetes type 2 met 20 procent.

Wat doe jij?
Lees jij etiketten in de supermarkt en let je op de hoeveelheid suiker in producten? We horen het graag van je!

NH Peilt is de hele dag online, om 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. De meeste reacties op NH Peilt staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar nhpeilt@nhnieuws.nl

Meer over dit onderwerp:
nh peilt
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws