Ga naar Content

Groot probleem voor kleinste dierentuin van Nederland Artisklas: groente- en fruitsponsor stopt

HAARLEM Artisklas in Haarlem-Noord, de kleinste officiële dierentuin van Nederland, is zijn vaste groente- en fruitsponsor kwijt. De toekomst ziet er somber uit als er niet snel een nieuwe sponsor opstaat. Dan gaat het beschikbare geld op aan eten voor de ongeveer honderd dieren en kan de dierentuin niet meer verbouwen en groeien.

Artisklas is nu nog gewoon elk weekeinde open. De komende weken is de dierentuin verzekerd van groente en fruit dankzij een anonieme sponsor. Maar op de lange termijn is een oplossing nodig. "Dat kan ook een supermarkt of zo zijn die ons de vijftig kilo groente en fruit per week tegen kostprijs kan leveren. Maar het liefst natuurlijk een bedrijf dat de leveringen kan overnemen. Anders kan het ons duizenden euro extra gaan kosten", zegt beheerder Harald Ames.

Als al het spaarzame geld van Artisklas opgaat aan eten voor de dieren, blijven projecten langer liggen en blijven delen van de dierentuin braak liggen. Artisklas draait volledig op vrijwilligers en is afhankelijk van giften en een kleine subsidie van de gemeente. Als er jarenlang niets verandert op het terrein, is de kans groot de bezoekers niet meer terugkeren. "En dan worden de inkomsten minder en dan gaan de verbouwingen nog langzamer. Dan kom je in een negatieve spiraal terecht."

Wasberen en schildpadden
De entreeprijs (nu 1,50 euro voor kinderen) verhogen is geen optie. "Wij willen het voor iedereen toegankelijk houden. Er zijn mensen die 3,50 of 4 euro niet opbrengen."

In Artisklas zitten veel echte dierentuindieren als poolvossen, nandoes, wasberen, schildpadden, hagedissen en kerkuilen. "Hoe dicht kan je bij exotische dieren komen? Hier heel."

Het zou zonde zijn als Artisklas nu verstoken blijft van een nieuwe sponsor, vindt Ames: "We zitten juist nu in een sneltreinvaart, een behoorlijke groei. We zijn van 1000 naar 8000 bezoekers per jaar gegroeid sinds 2006. Die groei wil je volhouden."

Foto: