Noord-Holland

Miscommunicatie bij flatbrand Diemen: brandweerleiding wist niet van tweede trappenhuis

7 oktober 2017, 19.23 uur · Aangepast 7 oktober 2017, 20.04 uur

HFV / Olim Bajmat
HFV / Olim Bajmat

DIEMEN - DIEMEN (AT5) Een misverstand over het aantal trappenhuizen in de studentenflat aan de Rode Kruislaan heeft ervoor gezorgd dat de flat niet ontruimd werd na een grote brand deze zomer. Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) naar het handelen van de brandweer.

Een paar uur na het uitbreken van die brand en een gedeeltelijke ontruiming werd er een overleden bewoner gevonden op de twaalfde verdieping. Het onderzoek dat vandaag is gepresenteerd gaat vooral over de vraag waarom de brandweer niet de hele flat heeft ontruimd, maar slechts de eerste zeven verdiepingen.

Lees ook: Dode en zwaargewonde gevonden in ontruimde flat Diemen

Bij de flat horen twee trappenhuizen, een doorzichtige aan de buitenkant en een centraal trappenhuis in het midden van de flat. In het eerste trappenhuis, dat van glas is, was relatief weinig rookontwikkling, maar het centrale trappenhuis stond wel vol rook en werkte als schoorsteen. 

Brandweermensen begonnen op de vierde verdieping aan de ontruiming van de flat. Ze gingen in tweetallen de gangen door en probeerden de bewoners door te roepen en te bonken op de deuren te bewegen via het trappenhuis aan de buitenkant de flat te verlaten. Daarna ontruimen ze de derde tweede, vijfde, zesde en zevende verdieping.

Minder ernstig
De Officier van Dienst (OvD) van de brandweer schatte de situatie minder ernstig in. Hij zag 'allemaal jonge en zelfredzame mensen'. Niemand zei tegen hem dat iemand een medebewoner mist. Ook zag hij dat het trappenhuis rookvrij is, anders dan een bevelvoerder tegen hem heeft gezegd. De OvD wist echter niet dat er een tweede trappenhuis is, waar de bevelvoerder op doelde.

De brandweermensen die de ontruiming uitvoeren zijn door hun ademlucht heen en willen afgelost worden omdat ze er 'doorheen zitten'. De bevelvoerder wil dat ook en geeft aan de OvD door dat hij wil dat de rest van de flat ook ontruimd wordt. De OvD heeft het echter druk met een 'multi-overleg' en vraagt de bevelvoerder het onderling te reglelen met een andere bevelvoerder. 

Niet nodig
De Officier van Dienst geeft wel aan dat hij het niet nodig vindt om de verdiepingen boven de zevende verdieping te ontruimen. Volgens hem kunnen de bewoners die daar nog zitten beter op hun kamer blijven en moet het vluchttrappenhuis op natuurlijke wijze geventileerd worden.

Lees ook: Man (24) aangehouden voor brandstichting in flat Diemen"

"De bevelvoerder is sceptisch over dat plan, maar kan de OvD niet overtuigen om anders te beslissen", schrijven de onderzoekers. "Later blijkt dat er een spraakverwarring is over de trappenhuizen en blijkt dat de bevelvoerder een ander trappenhuiis heeft bedoeld dan het trappenhuis dat de OvD voor ogen stond. De bevelvoerder bedoelde het centrale trappenhuis, maar in de beeldvorming had de bevelvoerder het over het trappenhuis dat aan de buitenzijde van het pand zichtbaar was."

Volgens de onderzoekers had er beter overlegd moeten worden. "Het gebrek aan (gezamenlijke) beeldvorming en fact finding heeft een goede afweging ten aanzien van de noodzaak tot verdere ontruiming in de weg gestaan."

Tijdstip onbekend
Het is volgens de onderzoekers overigens niet te beoordelen of het overleden slachtoffer de brand wel had overleefd als de brandweer meteen had besloten de hele flat te ontruimen. Het tijdstip van overlijden is namelijk niet bekend. 

Bij de brand vielen ook vier gewonden. Een van die gewonden is de vriendin van het dodelijke slachtoffer, zij werd korte tijd na hem gevonden en is door een politieagent naar buiten gebracht.