Ga naar Content

Tata Steel bevestigt vondst asbest: zorgen over gezondheid personeel

IJMUIDEN Tata Steel bevestigt dat er asbesthoudend grit is gebruikt bij straalwerkzaamheden op het terrein van het bedrijf. Op minstens drie locaties op het terrein is het kankerverwekkende materiaal aangetroffen, schrijft het staalbedrijf in een bericht aan de medewerkers. Tata Steel zegt zich zorgen te maken over de gezondheid van het personeel.

In het bericht staat dat de hoogovengashouder, oxygashouder en een locatie bij ertsvoorbereidingen besmet zijn geraakt. Alle besmette locaties zijn uit voorzorg afgezet om te voorkomen dat mensen met het materiaal in aanraking kunnen komen. Hoeveel mensen er al in aanraking mee zijn gekomen, is nog onduidelijk. 

Tata Steel onderzoekt of het grit op nog meer plekken op het terrein is gebruikt. Het bedrijf heeft asbestdeskundigen ingeschakeld. Ook is er een speciaal team geformeerd om zo snel mogelijk meer informatie te achterhalen. Bezorgde medewerkers worden geïnformeerd.

Video #171549

Lees ook: Asbestbesmetting bij Tata Steel

De voorzitter van de ondernemingsraad van Tata Steel, Frits van Wieringen, heeft grote zorgen, zegt hij tegen NH Nieuws. "Dit is een uitzonderlijke situatie en een heel groot probleem. Er is niet luchtdicht gewerkt. Zeker met deze zware wind hier in IJmuiden kan de asbest natuurlijk overal heen vliegen."

Van Wieringen benadrukt dat het van groot belang is dat de schade zo snel mogelijk wordt onderzocht. Hij denkt dat enkele honderden medewerkers met het materiaal in aanraking zijn geweest. Ook vermoedt hij dat het aantal besmette gebieden zich snel zal uitbreiden.

'Probleem voor heel Nederland'
Het asbesthoudende grit is afkomstig van twee firma's die op het terrein van Tata Steel werken. Het bedrijf dat het grit heeft geleverd, heeft aan afnemers in heel Nederland gevraagd het product niet meer te gebruiken, valt te lezen in het bericht aan het personeel. Van Wieringen: "Ik denk niet dat dit probleem zich tot Tata Steel beperkt. Er wordt ook buiten IJmuiden gestraalgrit."

Foto: ANP