Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Amsterdammers leggen bloemen bij ambtswoning: "De stad is z'n hart kwijt"

6 oktober 2017, 13.15 uur · Aangepast 6 oktober 2017, 13.54 uur · Foto: ANP

AMSTERDAM (AT5) Amsterdammers verzamelen zich bij de ambtswoning van Eberhard van der Laan om te rouwen en herinneringen op te halen. Bij het huis worden bloemen neergelegd. De burgemeester overleed gisteravond op 62-jarige leeftijd.

"Amsterdam is z'n hart kwijt", zegt één van de eerste bezoekers. "Als iemand sterft valt de eeuwige stilte en die valt nu even over Amsterdam." Veel mensen namen vanochtend even de tijd om een bloemetje neer te leggen. "Ik ben vandaag vrij en ik hoorde het vanochtend op de radio. Ik kreeg wat tranen in mijn ogen."

In beeld: Amsterdam hield van Eberhard van der Laan (1955-2017)

Betrokken
Op 18 september van dit jaar maakte Van der Laan bekend dat hij zijn taken als burgemeester neerlegde. Hij was al geruime tijd ziek. Van der Laan was een geliefde burgemeester bij de inwoners van zijn stad. Volgens velen stond hij voor verbondenheid. "Het is wel iemand van wie je het idee had dat hij met twee benen in de stad staat." Een ander vertelde dat het een echt verlies is voor de stad. "Ik hoop dat we een burgemeester krijgen die net zo bevlogen is."

Lees ook: "Eberhard was de ultieme burgervader"

"Hij gaf een gevoel van vertrouwen aan de mensen. Hij gaf het gevoel dat het allemaal wel goed zat. Hij stond echt boven de partijen en toonde zich zeer begaand met de stad", vertelt een Amsterdammer aangeslagen. "Bevlogen, betrokken. Iemand die echt met hart zijn functie uitvoert. De beste burgemeester die in ieder geval ik heb meegemaakt in deze stad."

Aangeslagen
De mensen bij de ambtswoning zijn zichtbaar aangeslagen. Niet alleen voor de stad en de inwoners, maar ook voor de nabestaanden. "De kinderen zullen hem levenslang missen. Voor de kinderen is het altijd levenslang. Amsterdam gaat door, maar wel met deze herinnering. Het hart is even stil gaan staan."