Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

"Eberhard was de ultieme burgervader"

6 oktober 2017, 12.00 uur · Aangepast 6 oktober 2017, 18.29 uur

NOORD-HOLLAND In hele provincie is met groot verdriet gereageerd op het overlijden van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. "Het is een trieste dag", laat Bernt Schneiders weten in een reactie.

"Je hebt burgemeesters en burgervaders. De burgervaders vormen de eredivisie. Eberhard was de ultieme burgervader", aldus de voormalig burgemeester van Haarlem. "Door alle Amsterdammers in hun hart te raken werd hij op handen gedragen waardoor hij de samenbindende factor was in een diverse en soms verdeelde stad. Ook persoonlijk kon ik het altijd enorm goed met hem vinden. Het is een trieste dag."

'Lieve man, een vriend'
Commissaris van de Koning, Johan Remkes, noemt Van der Laan 'een lieve man, een vriend, een bewogen politicus en bevlogen bestuurder met grote verdiensten en een grote liefde voor zijn ambt en zijn Amsterdammers'. "Ik zal hem missen en wens zijn geliefden, familie, vrienden en alle Amsterdammers veel sterkte in de tijd die voor hen ligt."

'De hele stad is verdrietig'
Locoburgemeester Kajsa Ollongren (D66) laat in een reactie namens het stadsbestuur en de medewerkers van de gemeente Amsterdam weten dat 'de hele stad verdrietig is over het overlijden van onze burgemeester'. "Ook voor het college, de raadsleden, de vele ambtenaren en de vele anderen die de afgelopen zeven jaar met hem hebben gewerkt, is het een enorm verlies.''

"Burgemeester Van der Laan deed alles voor de stad. Tot op het laatst heeft hij zich ingezet voor alle Amsterdammers. Daarvoor zijn wij hem ontzettend dankbaar, en verdient hij veel respect."

'Hij zal worden gemist'
"Eberhard van der Laan zal worden gemist. Heel Nederland rouwt mee", schrijft premier Mark Rutte op Facebook. "We wisten dat het ging gebeuren, maar toch komt het overlijden van Eberhard van der Laan bij veel mensen hard binnen. Ook bij mij. Dit is heel verdrietig nieuws. Eberhard was vóór alles Amsterdammer onder de Amsterdammers. Hij was ook een bestuurder die mensen opzocht en echt contact maakte door zijn directheid en openheid. Je wist altijd wat je aan hem had, en dat maakte hem geliefd bij iedereen. Amsterdam huilt om zijn lieve burgemeester en heel Nederland rouwt mee. Vandaag gaan de vlaggen halfstok."

'Mijn makker'
Eerlijk. Direct. Lief. Met die woorden neemt PvdA-voorman Lodewijk Asscher op Facebook afscheid van zijn "makker", partijgenoot Eberhard van der Laan. "Op allerlei momenten in mijn leven stond hij voor me klaar met advies en met hulp", schrijft de vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verder in zijn persoonlijke boodschap. Ze kennen elkaar uit Amsterdam, waar ook Asscher politiek actief was.

'Vurig geloof in een samenleving waarin iedereen meetelt'
Ook Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben gereageerd op het overlijden. "Wij herinneren ons Eberhard van der Laan als een gedreven burgemeester met hart voor zijn stad en een vurig geloof in een samenleving waarin iedereen meetelt. Hij was markant in zijn optreden en bewogen in zijn omgang met mensen. Wij wensen zijn vrouw en kinderen kracht toe bij dit grote verlies." 

Lees hier meer over het overlijden van Eberhard van der Laan. 

ANP