Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Rechter kritisch op weghalen fietspad bij park in Haarlem

5 oktober 2017, 21.01 uur · Aangepast 5 oktober 2017, 23.08 uur · Foto: Fietsersbond

HAARLEM De rechter heeft de gemeente Haarlem vanmiddag aardig in het nauw gedreven tijdens een rechtszaak over het verwijderen van een fietspad en een fietsstrook naast het Kenaupark in Haarlem. Eerstgenoemde was zeer kritisch over de actie van de gemeente.

De gemeente wilde het fietspad verwijderen, maar stuitte daarbij op verzet van de Fietsersbond. De protesten leidden tot niets en de werkzaamheden zijn inmiddels al in een vergevorderd stadium. Ook is de weg naast het park versmald. In theorie moeten de auto's die er toch willen rijden, langzaam achter de fietsers blijven rijden, die nu ook aan beide kanten van de weg fietsen. 

Sluiproute
De praktijk blijkt toch weerbarstiger: zeker in de spits is het druk op deze weg, ook omdat de route als sluipweg door automobilisten wordt gebruikt. De rechter zei daarover tegen de gemeente: "U kunt wel denken dat iedereen zich aan de snelheid van 30 kilometer per uur houdt, maar in de spits zijn motieven anders. In theorie is het prachtig, maar dat geldt alleen als niemand haast heeft."

Sinds het besluit van de gemeente regent het klachten bij de Fietsersbond. De rechter erkende de problemen vandaag ook: "Mensen ervaren overduidelijk overlast van de nieuwe situatie. Daar moet de gemeente toch rekening mee houden." 

Gezamenlijke oplossing
De rechter pleitte voor een gezamenlijk oplossing, maar de gemeente wil pas iets veranderen aan de huidige situatie als blijkt dat deze niet werkt. "Als blijkt dat het verkeersbesluit niet werkt - wat wij betwijfelen - pas dan zijn wij bereid maatregelen te nemen. Het is nu nog veel te vroeg", zei een juridisch medewerker.

Wel beweren beide partijen hetzelfde doel te hebben: de verkeersveiligheid van de fietsers verhogen.

De rechter heeft de Fietsersbond in het gelijk gesteld. Dat betekent dat de gemeente nu moet bepalen of zij de werkzaamheden staken of op een andere manier invulling gaan geven aan de weg. Ook kan de gemeente nog protest aantekenen.