Ga naar Content
Noord-Holland

Drie jaar cel geëist voor mishandelen homostel in Amsterdam

5 oktober 2017, 17.45 uur · Aangepast 5 oktober 2017, 17.55 uur
Door: · Foto: Politie Amsterdam Centrum-Burgwallen

AMSTERDAM De 24-jarige Mamadou D. moet van het Openbaar Ministerie (OM) vier jaar de cel in, waarvan een jaar voorwaardelijk, voor poging tot doodslag en openlijke geweldpleging.

De officier van justitie houdt hem verantwoordelijk voor de ernstige mishandeling van twee mannen vorig jaar in Amsterdam, nadat zij met een scooter van de pont bij station Amsterdam Centraal reden. Dit incident deed veel stof opwaaien, omdat er een vermoeden bestond dat het om homogerelateerd geweld ging.

Lees ook: Mannen uitgescholden en zwaar mishandeld vanwege geaardheid

Het OM stelde vandaag bij de rechtbank in Amsterdam dat dit niet kan worden vastgesteld. Hoewel door omstanders en een van de slachtoffers voorafgaand aan de mishandeling het woord homo of homootje was gehoord, lijkt het er volgens de officier op dat de oorzaak van het geweld een andere reden had.

"Lampje uit"
Het paar werd in de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 oktober door drie mannen toegetakeld, toen ze van een feestje kwamen in Amsterdam-Noord. "Meteen werd je aan alle kanten in elkaar getrapt. Zomaar uit het niets eigenlijk. Na de eerste schop, klap, was gelijk m’n lampje uit. M'n partner lag op de grond. Die kreeg een knietje en schoppen en een paar klappen tegen zijn gezicht", vertelde één van de slachtoffers eerder in het programma Opsporing Verzocht.

De andere twee verdachten van de mishandeling stonden vandaag niet voor de rechter. Eén van hen moet binnenkort op een zitting verschijnen. Of de derde verdachte vervolgd gaat worden, is nog niet duidelijk.