Ga naar Content

Emanuel de Witte: de Herman Brood van de Gouden Eeuw

ALKMAAR Ruzies, conflicten en rechtszaken: ze vormen een rode draad door het leven van schilder Emanuel de Witte, wiens biografie jaren na zijn dood door Arnold Houbraken werd geschreven.

Emanuel de Witte, die leefde van 1617 tot 1692, was gespecialiseerd in kerkinterieurs. Hij werd bekend door zijn Amsterdamse kerkinterieurs, maar zijn wieg staat in Alkmaar.

Veelzijdig
Daarom wijdt het Stedelijk Museum Alkmaar maar wat graag een tentoonstelling met het werk van de schilder. Behalve zijn bekende kerkinterieurs, laat het museum ook ander werk van de veelzijdige kunstenaar De Witte zien.

De Witte had voorname en bemiddelde opdrachtgevers. Zo schilderde hij voor Engel de Ruijter het grafmonument van zijn vader Michiel in de Nieuwe Kerk. Daar vroeg hij 315 gulden voor, terwijl hij andere schilderijen in opdracht maakte voor vijftig euro, en dat was voor die tijd ook al een flink bedrag.

In één adem 
Onderhandelingen over de kosten van het schilderij gingen dan regelmatig 'met flinke ruzies gepaard', zegt Ingrid Völke, die in het museum de rondleidingen verzorgt. Bij leven gold De Witte al als een belangrijk schilder, hij werd in een adem genoemd met tijdgenoten als Rembrandt en Govert Flinck. 

De kerkinterieurs zijn overigens niet allemaal waarheidsgetrouw, het ging De Witte vooral om het mooie plaatje. Völke: "Hij tekende in de kerk wat hij zag, maar hij schilderde in zijn atelier wat hij wilde."

Foto: