Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Ria (81) is nog lang niet klaar met studeren: "Wil m'n kop helder houden"

3 oktober 2017, 18.51 uur · Aangepast 4 oktober 2017, 22.40 uur

HIPPOLYTUSHOEF Ria van der Steeg uit Hippolytushoef gaat weer naar school. Leerplichtig is ze met haar 81 jaar al lang niet meer, maar ze wil gewoon niet stil zitten. Vandaag start ze een cursus filosofie bij de hogeschool InHolland in Alkmaar. "Ik wil gewoon mijn kop helder houden."

Op de bank liggen de diploma's, getuigschriften en rapporten uitgestald. Stille getuigen van een rijke reeks aan studies. Maar het begon al op de kleuterschool. "Ik wilde eigenlijk niet, maar ik moest van mijn vader. En toen vond ik het zo geweldig dat ik weg moest, juist omdat ik het zo geweldig vond."

Ria valt op school op door haar werklust en intelligentie en eenmaal op de middelbare school komt voor een paar meisjes plotseling de HBS ter sprake. Heel ongewoon voor die tijd. "Of ik het durfde... nou ik heb het gedurfd. Wiskunde B, we waren de eerste meisjes. De leraar had nog nooit meisjes in de klas gehad."

Vandaag is de eerste dag van de cursus filosofie bij InHolland in Alkmaar. Die wordt gegeven door de HOVO en is speciaal voor 50-plussers. Ria is heel enthousiast: "Ik ben zo verschrikkelijk benieuwd. Het gaat over het mensenleven, het gaat over mezelf. Wat wil je nog meer? Een diploma? Daar heb ik geen plaats meer voor... hahaha."