Ga naar Content
Noord-Holland

Zeilschip uit 1943 brengt hulpgoederen van Den Helder naar Sint Maarten

2 oktober 2017, 17.50 uur · Aangepast 2 oktober 2017, 18.44 uur
Door: · Foto: Fairtransport

DEN HELDER Het weer liet het vandaag niet toe, maar aanstaande vrijdag vertrekt de bemanning van zeilschip Tres Hombres vol goede moed vanuit Den Helder naar Sint Maarten. De laadruimte van het schip is volgeladen met medicijnen en voedsel voor dieren.

"Er zijn natuurlijk ook veel dieren op Sint Maarten die geholpen moeten worden. Daarom sturen wij dit soort goederen naar de Caraïben", zegt woordvoerder Saskia Poelman van Fairtransport tegen NH Nieuws.

Fairtransport is een duurzame rederij die fairtrade-producten emissievrij over de Atlantische Oceaan verscheept. De volledig houten brigantijn uit 1943 die naar Sint Maarten wordt gestuurd heeft dus geen motoren. "Het gebeurt allemaal met spierkracht", voegt Poelman toe.

Westenwind
Vanwege een voorspelde westenwind, was het niet mogelijk om de Tres Hombres vandaag te laten vertrekken. "Ze zouden anders tegen de wind in moeten zeilen. Dat vraagt ontzettend veel van de bemanning."

Aan het einde van de week lijkt de wind volgens Saskia te draaien en kan de brigantijn hoogstwaarschijnlijk met volle vaart de zee op. Zelfs met de wind mee kan het echter een maand duren tot het schip aankomt op Sint Maarten.

Routine
De Tres Hombres vaart ieder jaar twee keer over de Atlantische Oceaan naar de Caraïben en weer terug naar Nederland. Vanuit Europa nemen ze onder meer wijn en olijfolie mee en vanuit de Caraïben vervoert het bedrijf cacao, koffiebonen en rum. Omdat er deze keer laadruimte over was, besloot Fairtransport de vracht aan te vullen met hulpgoederen.

Foto: Fairtransport