Noord-Holland

NL
V

17-jarige jongen opgepakt na paardenmisbruik in Hoorn

2 oktober 2017, 14.41 uur · Aangepast 2 oktober 2017, 19.03 uur

HOORN De politie heeft afgelopen vrijdag een 17-jarige jongen uit Hoorn opgepakt voor de inbraak in een paardenstal aan de Middelweg in Hoorn. Paardenverzekeraar en woordvoerder Ron Esteje hoopt dat er met de arrestatie een einde komt aan het gruwelijke misbruik van de dieren in de stal.

Afgelopen jaar werden de dieren in de stal verschillende keren misbruikt. In maart nog belandde belandde een Hoornse paardenhoudster in een nachtmerrie toen ze 's ochtends één van haar stallen binnenliep. "Mijn paard stond vast aan een hek met een touw om haar nek en een stoel achter zich. Dit lijkt echt op verkrachting."

Lees ook: Nachtmerrie voor Hoornse paardenhoudster: "Dit lijkt op verkrachting"

Hoewel de politie die conclusie toen niet wilde trekken, staat vast dat één of meerdere insluipers paard Jeltje hebben verplaatst en dat het dier lichte verwondingen aan een van z'n benen heeft opgelopen. Uit de stallen was niets verdwenen. 

"Het is m'n maatje, m'n alles", vertelde de geëmotioneerde Roos toendertijd. "Het is net alsof je eigen kind iets is aangedaan. Dit doet vreselijk veel pijn."

Camerasysteem
Om een einde te maken aan het misbruik, besloten de eigenaren daarop een geavanceerd camerasysteem te installeren in de gezamenlijke stal. Afgelopen vrijdag was het raak, vertelt Esteje aan NH Nieuws.

De camera's legden vast hoe een man met een capuchon op de stal binnenkwam, de benen van een paard vastbond en een stoel achter het paard zette. Er werd direct contact opgenomen met de politie. Die kon de man even later aanhouden. 

Vooralsnog wordt de 17-jarige jongen verdacht van inbraak, maar voor Ron Esteje staat het vast dat de jongen verantwoordelijk is voor het misbruik. Op de gemaakte camerabeelden is te zien hoe de verdachte heel rustig door de stal loopt. Volgens Esteje het teken dat hij vaker in de stal is geweest. Voor mijzelf is is het duidelijk. Maar forensisch onderzoek moet nog worden afgerond.

De politie gaat de camerabeelden bestuderen. De rechter-commissaris bepaalt of hij langer vast blijft zitten. 

ANP