Noord-Holland

GGD waarschuwt voor luchtkwaliteit door verbindingsweg A8 en A9

2 oktober 2017, 12.43 uur · Aangepast 2 oktober 2017, 16.45 uur · Foto: Provincie Noord-Holland

ZAANSTAD De GGD Kennemerland vindt dat er door de provincie niet genoeg berekeningen zijn gedaan naar de luchtkwaliteit in de wijk Broekpolder bij een verbinding van de snelwegen A8 en A9. Daarom pleiten zij dat een veel groter gebied moet worden berekend op fijnstofgehalte.

In een rapportage van de provincie wordt alleen uitgegaan van de eerste straat vanaf de A9. Hierdoor worden de beide basisscholen in de Broekpolder niet meegenomen in de resultaten van de provincie. "Bij een snelweg is het van belang om een zone van driehonderd meter aan te houden bij het in kaart brengen van de gezondheidseffecten", is te lezen in het Noordhollands Dagblad

Lees ook: 'Doortrekken A8 naar A9 heeft alleen negatieve effecten'

Ingrid Zandt, milieugezondheidskundige van de GGD, constateert dat de berekeningen van de provincie over een groter gebied gedaan moeten worden. "Gezondheidseffecten voor kinderen zijn onder andere een verminderde leerprestatie in verband met het geluid", aldus Zandt. "Ook hebben kinderen meer kans op luchtwegklachten en astma aanvallen."

Lees ook: Heemskerkers willen van verbindingsweg tussen A8 en A9 af: "Geluidsoverlast en fijnstofgehalte zullen verdubbeld worden"

Eerder kwam er ook al kritiek van de Werkgroep A8-Coenbrug op de plannen voor de verbinding van de twee snelwegen. Ook zij denken dat de luchtkwaliteit en de verkeersdrukte in de gemeente Zaanstad alleen maar verslechtert. Dat terwijl deze verbinding in eerste instantie juist die problemen moest oplossen.