Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Bewoners Den Helder tegen komst asielzoekers: "Los eerst de bestaande problemen op"

1 oktober 2017, 20.10 uur · Aangepast 2 oktober 2017, 16.27 uur

DEN HELDER Bewoners van de Helderse wijk Tuindorp zijn boos. Ze ervaren al jaren overlast door de vele GGZ-instellingen in de buurt, maar nu er ook nog een opvang voor asielzoekers dreigt te komen is de maat bij de bewoners echt vol. "Het kan niet zo zijn dat dit een ghetto wordt van psychiatrische patiënten."

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil aan de Jacob van Heemskerkstraat jonge asielzoekers opvangen. Voor het COA is dit de tweede poging om in Den Helder een opvang te creëren. In juni mislukte het plan om een villa om te bouwen nadat bewoners deze hadden opgekocht. Ook tegen het nieuwe plan is dus veel protest.

Lees ook: Buurtbewoners voorkomen komst asielzoekers door villa op te kopen

De bewoners van de wijk ervaren namelijk al jaren overlast van de vele ggz-instellingen in de buurt. Sylvia Hamerslag, voorzitter van Wijkplatform SBDL, begrijpt de angst van de bewoners. "In de buurt worden regelmatig medicijnen op straat gevonden, mensen lopen met messen en schreeuwen de hele nacht door. Zet daar getraumatiseerde asielzoekers tussen en het het kan volledig uit de hand lopen."

De buurtbewoners willen eerst dat de bestaande problemen in de wijk worden opgelost voordat het COA een opvang kan realiseren. "In welke wijk heb je drie opvangcentra van de GGZ binnen vijftig stappen lopen? Het is eigenlijk bizar", vertelt Hamerslag. 

Protest bij de gemeente
Afgelopen donderdag is er een bijeenkomst geweest met de gemeente, woningstichting, politie en COA. Dat gesprek, waarbij honderd omwonenden aanwezig waren, is slecht verlopen vinden veel bewoners. Den Helder laat in een reactie weten de bezorgdheid van de bewoners serieus te nemen. Morgen is daarom opnieuw overleg met de betrokken ambtenaren.