Ajax wint geflatteerd met 4-0 van Heerenveen

1 oktober 2017, 17.58 uur · Aangepast 1 oktober 2017, 18.45 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Henk Jan Dijks

HEERENVEEN Ajax en trainer Marcel Keizer hadden een overwinning dringend nodig tegen sc Heerenveen. Dat leek het in het begin van de wedstrijd opnieuw een moeilijke zaak te worden in de uitwedstrijd, maar twee doelpunten van David Neres in het kwartier voor de rust verschaften Ajax toch een prettige uitgangspositie voor de tweede helft. Ajax had geluk dat de bal er voor Heerenveen niet in wilde. Lasse Schöne maakte in de tweede helft met een raak geschoten penalty aan alle onzekerheid een einde. Maximilian Wöber deed zeven minuten voor tijd de kers op de taart voor Ajax met de 0-4. Dat betekende de broodnodige overwinning voor Ajax en daardoor is de druk voor even van de ketel voor de ploeg van coach Marcel Keizer.

Ajax begon met Maximilian Wöber in het centrum van de verdediging en Nick Viergever als linksback, omdat Mitchell Dijks ziek is. Klaas-Jan Huntelaar startte in de punt van de aanval met David Neres en Amin Younes naast hem.

De Amsterdammers hadden in de beginfase moeite om onder de druk van Heerenveen uit te komen en een nieuwe nederlaag leek in de maak. Zo verzuimde Ødegaard na een kwartier om te scoren toen hij alleen op Onana af kon.

⚔️ | Eerste wapenfeit: Martin Ødegaard kan richting het doel marcheren, maar vindt André Onana op zijn pad. #heeaja https://t.co/Mjb81uzZf8 pic.twitter.com/Gs3Hr5uL4Y

— FOX Sports (@FOXSportsnl) October 1, 2017

Ook daarna waren de beste kansen voor Heerenveen, onder meer met een bal op de paal van Stijn Schaars uit een vrije trap. Maar na 38 minuten spelen was daar plotseling David Neres die na een een-tweetje met Klaas-Jan Huntelaar scoorde.

38' ⚽️ GOAL! Neres 0-1.#ajax #heeaja #neres #eredivisie pic.twitter.com/9OWdHinwQu

— Dutch Goals And More (@DutchGoalsAMore) October 1, 2017

Drie minuten later kopte Huntelaar een verre uittrap van André Onana door, waarop Neres zijn tweede van de middag kon scoren.

41' ⚽️ GOAL! Neres 0-2.#ajax #heeaja #neres #eredivisie pic.twitter.com/BfQWB7EnoJ

In de tweede helft controleerde Ajax de wedstrijd en kreeg meer kansen, hoewel ook Heernveen nog mogelijkheden kreeg om te scoren. Een kwartier voor tijd werd Huntelaar vastgehouden door Lucas Woudenberg in het zestienmetergebied, waarna Lasse Schöne de gegeven penalty onberispelijk inschoot voor de 0-3.

75' ⚽️ GOAL! Schöne 0-3 (P).#ajax #heeaja#schone #eredivisie pic.twitter.com/CVPE1biNVz

Met nog zeven minuten te gaan mocht Maximiliaan Wöber zijn eerste eredivisiegoal laten aantekenen. Uit een hoekschop kreeg hij de bal voor zijn voeten en na drie pogingen ging de bal erin voor de 0-4.

83' ⚽️ GOAL! Wöber 0-4#ajax #heeaja#wober #eredivisie pic.twitter.com/7ZbQd87YQG

Ajax is door de overwinning een plaatsje gestegen en staat nu zesde met dertien punten uit zeven duels.

SC Heerenveen: Hansen; Dumfries, Høegh, Pierie (Naess/49)en Woudenberg; Kobayashi, Schaars en Thorsby (Veerman/76); Ødegaard, Ghoochannejhad en Rojas (Mihajlovic/62).

Opstelling Ajax: Onana; Veltman, Wöber, de Ligt, Viergever; V.d.Beek (S.de Jong/87), Schöne, Ziyech; Neres (Kluivert/74), Huntelaar (Dolberg/86), Younes