Ga naar Content

Hilariteit rond nieuwe belijning op Oostzaanse weg: "Het lijkt wel een rits"

OOSTZAAN Het is bedoeld om voldoende ruimte voor fietsers te creëren, maar de nieuwe belijning in de straat Kerkbuurt in Oostzaan wekt tot nog toe vooral hilariteit. Een video met commentaar op de bijzondere belijning wordt momenteel volop gedeeld via sociale media.

Aan het begin van de weg lopen de lijnen waarmee de rode fietsstroken aan weerszijden van de weg worden afgebakend nog recht. Maar wie verder rijdt, ziet echter dat de belijning begint te kronkelen. 

Het idee komt van de Oostzaanse wethouder Joop Klinkhamer. Door de fietsstroken op de Kerkbuurt overal even breed te maken, kunnen er in de gehele straat twee personen veilig naast elkaar fietsen, zo is het idee. 

Video #171000

Roze asfalt
Gevolg daarvan is wel dat op sommige smalle stukken weg het rood asfalt zoveel ruimte inneemt dat er nauwelijks donker asfalt overblijft. Mogen auto's breder dan vijf centimeter dan geen gebruikmaken van de weg? Dat kan wel: omdat het om onderbroken belijning gaat, mogen automobilisten ook gebruik maken van de fietsstroken. 

Dat neemt niet weg dat het visuele effect van de nieuwe belijning - die afgelopen dinsdag is aangebracht - op de lachspieren werkt. "Het lijkt wel een rits", zegt een vrouw in de video die momenteel viraal gaat. 

Foto: NH