Ga naar Content
Sport

Goud voor vrouwen-dubbelvier bij WK roeien

30 september 2017, 20.45 uur · Aangepast 30 september 2017, 21.47 uur
Door: · Foto: EPA/ Erik S. Lesser

SARASOTA De Nederlandse vrouwen-dubbelvier heeft bij het WK roeien goud veroverd. De Amsterdamse Olivia van Rooijen bleef samen met Inge Janssen, Sophie Souwer en Nicole Beukers in Sarasota in Florida de Poolse vrouwen voor.

Bijna de gehele race lag het kwartet van coach Josy Verdonkschot op de tweede plaats. Zo'n 150 meter voor de finish ging de Nederlandse boot, met slagvrouw Beukers, die van Polen voorbij. Die voorsprong werd niet meer weggegeven.

Zilver in Rio
Nederland won vorig jaar bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zilver bij de dubbelvier. Janssen en Beukers maakten toen ook al deel uit van het team en Van Rooijen en Souwer zijn dus nieuw in de ploeg. Van Rooijen maakte toen deel uit van de vrouwenacht.

Het was voor Nederland de tweede medaille bij het WK. Marieke Keijser eindigde vrijdag in de lichte skiff als tweede.

Andere boten naast het podium
Bij de mannen finishte de dubbelvier net naast het podium als vierde. Abe Wiersma, Koen Metsemakers, Amos Keijser en Freek Robbers lagen halverwege de race nog op kop, maar wisten die voorsprong niet vast te houden.

De mannen vier-zonder, vijfde bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, grepen ook net naast eremetaal. Govert Viergever, Jasper Tissen, Vincent van der Want en Harold Langen eindigden eveneens als vierde. De wereldtitel ging naar de Australische roeiers.

Ook de vrouwen vier-zonder belandde naast het podium. Monica Lanz, José van Veen, Lies Rustenburg en Aletta Jorritsma lagen na 1500 meter nog op de eerste plek, maar uiteindelijk moesten ze genoegen nemen met plaats vijf.