Ga naar Content

NH Special: Kees Blokker legde 70.000 kleine en grote momenten in de IJmond vast

HEEMSKERK Massaontslagen bij een papierfabrikant, een 70-jarig huwelijk of Johan Cruijff op het veld van Telstar. Kees Blokker (56) heeft het als fotojournalist allemaal meegemaakt. Vorig jaar moest hij noodgedwongen stoppen vanwege gezondheidsproblemen. Een selectie van z’n oeuvre verschijnt nu in het boek ‘Kees Blokker - fotojournalist’. NH spreekt in een speciale uitzending met collega’s en Kees zelf.

Ies van Rij werkte als chef van Dagblad Kennemerland jarenlang met Kees samen. “Als je Kees ergens naartoe stuurde dan wist je ook van te voren wat voor foto’s je zou krijgen. Je ziet dat hij echt observeert. Hij ensceneert niet, maar registreert.”

Kees maakte in 35 jaar tijd meer dan 70.000 foto’s. Het belang van z’n oeuvre is groot, zegt Ies van Rij: “Het is niet zo dat wij in de IJmond elke dag wereldnieuws hebben zoals grote rampen of aanslagen. Er is juist veel alledaags nieuws. Dat heeft hij jarenlang in beeld gebracht en daardoor is zijn collectie zo bijzonder en heel erg breed.”

Pool op spoor

Verslaggever Jan Butter was zeven jaar geleden met Kees bij het spoor aan de Communicatieweg in Heemskerk. Een Pool was daar met z’n auto het spoor op gereden, waarna een naderende trein de auto aan gort reed. De man was er net op tijd uit gesprongen.

“Er waren heel veel media en ze probeerden allemaal zo dicht mogelijk bij de auto te komen”, vertelt Jan. “Maar Kees deed dat niet. Hij bleef juist op een grote afstand.” Jan bewondert de foto van Kees: “Een hele krachtige foto. Er zit lijn in. En is anders dan die van de anderen.”

Sportfondsebad Beverwijk

“Kees was altijd heel rustig. Kees was echt een kijker,” zegt fotograaf Hans van der Mast. Jarenlang trainde hij waterpoloteams in het Sportfondsenbad Beverwijk en Kees kwam vaak langs voor de krant. Hans bewondert vooral één van Kees' kwaliteiten: “Het juiste moment vastleggen. Een combinatie van beeld en emotie op het gezicht. Daar was hij erg goed in.”

Kijk vanavond naar de speciale uitzending over Kees Blokker op NH. Meer informatie over het boek 'Kees Blokker - fotojournalist' vind je op de Facebook-pagina De Vrijstraat Roetz.

Foto: NH