Ga naar Content

NH Onderneemt: kunst om aan te ruiken

HILVERSUM Van de meeste beeldende kunst kun je alleen genieten door er naar te kijken. Dat geldt niet voor de werken van Claudia de Vos. Door geur toe te voegen aan haar werken heeft zij met haar onderneming Zes Zintuigen een nieuwe kunstervaring gecreëerd.

De Hilversumse Claudia was altijd al erg geïnteresseerd in het werken met zintuigen. Natuurlijk kun je boodschappen overbrengen met beeld en geluid, maar de kunstenaar bedacht dat dit ook op een andere manier kan. 
 
"Wat zou er eigenlijk gebeuren als je met geur zou communiceren? En zo kwam ik eigenlijk in een wereld terecht die zo overweldigend inspirerend was", vertelt Claudia. Geur werd zo een belangrijk element in haar werk. 
 
Effect
Geur heeft veel effect op mensen. Volgens Claudia kunnen bepaalde luchten een herinnering bij iemand opwekken. "Geur heeft ook een fysiek effect dat spierontspannend kan zijn. Of het kan er voor zorgen dat je je beter voelt". 
 
Diepere laag
Claudia distilleert haar eigen geuren. Veel van de etherische oliën die in haar kunst worden gebruikt, zijn dus door haarzelf gemaakt. "Het geeft een breder geheel aan mijn kunst. Het krijgt een diepere laag, wat ikzelf enorm interessant vind."
 
Foto: NH