Noord-Holland

In beeld: zestig jaar Velsertunnel tussen Velsen en Beverwijk

29 september 2017, 00.14 uur · Aangepast 29 september 2017, 01.04 uur · Foto: ANP

VELSEN Vandaag precies zestig jaar geleden opende koningin Juliana met een druk op de knop de Velsertunnel. Zeker voor die tijd vormde die verbinding tussen Velsen en Beverwijk een megalomaan project, dat ook in het buitenland met bewondering en op de voet werd gevolgd.

Wie op 28 september 1957 in de gelegenheid was, wilde dit infrastructurele hoogstandje graag met eigen ogen aanschouwen. Dat zorgde direct op de eerste dag voor een massale toestroom van belangstellenden. Naar verluidt kwamen er op de openingsdag zo'n 55.000 automobilisten naar de tunnel, waardoor het verkeer van Amsterdam tot Uitgeest muurvast stond. 

Lees ook: 'Geheim' zwembad onder Velsertunnel voor noodgevallen

Met de opening van de Wijkertunnel in 1996 verloor de Velsertunnel z'n functie als belangrijkste verkeersader voor het doorgaande verkeer. De A9, die tot dan toe door de Velsertunnel liep, werd verplaatst naar de Wijkertunnel. 

Lees ook: Gerenoveerde Velsertunnel trekt 10.000 bezoekers op open dag

Hoewel de tunnel vandaag dus precies zestig jaar geleden werd geopend, is 'ie nog niet exact zestig jaar toegankelijk voor het verkeer. Van april 2016 tot en met januari 2017 was de tunnel namelijk negen maanden afgesloten. In die periode maakte Rijkswaterstaat de tunnel veiliger, door onder meer de technische installaties aan te passen en vluchtwegen te vernieuwen.