Ga naar Content

Eerste molens Windpark Wieringermeer vanaf 2019 in bedrijf

HOLLANDS KROON Nuon wil in 2018 starten met de aanleg van Windpark Wieringermeer. Vanaf 2019 zullen de eerste molens bedrijf worden genomen. Dat maakte het energiebedrijf vandaag bekend.

Nuon neemt 32 zogeheten windmolenposities in het toekomstige Windpark Wieringermeer over van de leden van Windcollectief Wieringermeer. Daarmee heeft het bedrijf met afstand het grootste aandeel in het park dat uiteindelijk zo'n 370.000 huishoudens moet voorzien van stroom. 

Nuon - of eigenlijk moederbedrijf Vattenfall - had al vijftig windmolenposities in handen. Met aangekondigde overname van de 32 posities wordt het bedrijf dus eigenaar van 82 windmolens in het park, dat het grootste op het Nederlandse vasteland moet worden. 

Lees ook: Windmolenpark Wieringermeer komt er definitief

Van de overige achttien te verrijzen windmolens blijven er zeventien in handen van onderzoeksinstituut Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Eén windmolen - de Poldermolen - zal worden ingezet voor de opwekking van elektriciteit voor omwonenden. 

Naast de overname maakt het bedrijf ook bekend in 2018 te willen starten met de aanleg van het park. Dankzij een investering van 200 miljoen euro zullen in dat jaar de eerste vijftig molens worden opgetuigd. Naar verwachting gaan deze molens vanaf 2019 stroom produceren.  

Lees ook: 101 windmolens in Windpark Wieringermeer

De aanleg van het park, over een oppervlakte van 17 bij 13 kilometer, is omstreden. Omwonenden vrezen dat de moderne windturbines veel overlast veroorzaken. Niet alleen omdat ze hoger zijn dan de huidige 93 molens, maar ook omdat ze dichter bij de bebouwde kom worden geplaatst. 

In mei vorig jaar zette de Raad van State het licht echter op groen. Vrijwel alle bezwaren tegen de aanleg van het park werden van tafel geveegd.